Norge ger Sverige rätt om skolstängningarna

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Frode Forland, smittskyddsexpert vid Folkehelseinstituttet.
Foto: Folkehelseinstituttet
Statsminister Erna Solberg.
Foto: FREDRIK HAGEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Erna Solberg.
Foto: THOMAS STOLTE / ACTION PRESS STELLA PICTURES

Stängningen av skolor och förskolor hade troligtvis en liten effekt i kampen mot coronaviruset.

Det misstänker nu den norska folkhälsomyndigheten. 

– Vi har försökt studera detta brett och funnit mycket lite kunskap som säger att det har en stor effekt, säger smittskyddsexperten Frode Forland på Folkehelseinstituttet. 

Den 12 mars stängde Norge stora delar av vardagssamhället. Ett av de största politiska besluten var att stänga skolor och förskolor – men statsminister Erna Solberg meddelade att det var nödvändigt. Enda undantaget var för barn med särskilda behov och barn till föräldrar med samhällsbärande arbeten.

Nu menar norska folkhälsomyndigheten, Folkehelseinstituttet, att skolstängningen troligtvis inte hade någon större effekt i att smittspridningen minskat. I en rapport som släpptes 5 maj om läget i landet står att man antar att stängningen av förskolor och skolor i årskurs 1-4 snarare haft en liten effekt på smittspridningen. 

– Vi har försökt studera detta brett och funnit mycket lite kunskap som säger att det har en stor effekt. Man har också sett i andra länder, som inte har stängt skolorna, att det också har gått bra. Vi har också fått kunskap om att barns roll i smittspridningen är mycket liten i förhållande till de vuxna, säger smittskyddsexperten Frode Forland. 

När det kommer till årskurs 5-10 misstänker man till och med att det haft en liten till negativ effekt. Detta då man sett rapporter från kommuner att barnen fortsatt umgås i grupper hemma i stället för i skolorna och i familjer över generationsgränser.

Experten: Politiskt beslut att stänga skolorna

Efter 39 dagar meddelade statsminister Erna Solberg att smittspridningen var under kontroll och att skolorna långsamt skulle kunna öppnas igen. Frode Forland påpekar att det var ett politiskt beslut att stänga skolorna. 

– Att stänga skolorna var ett beslut som togs av regeringen som vi inte rekommenderade ursprungligen. Folkehelseinstituttet gav förslag på andra saker som är mer effektiva, men att stänga skolor och förskolor var inte på vår lista.

Enligt uppgifter till norska Dagbladet varnade till och med myndighetens chef Camilla Stoltenberg statsminister Erna Solberg för hur stängningen skulle påverka smittspridningen. I ett mejl till tidningen skrev Stoltenberg senare att hon inte ”varnade” – men att man på myndigheten var orolig för hur konsekvenserna kunde bli. 

Skolorna öppnade i slutet av april efter att ha varit stängda i flera veckor.
Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX/TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Skolstängningen har troligtvis inte haft en stor inverkan på att smittspridningen minskade i Norge, skriver Folkehelseinstituttet i en rapport.
Foto: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX/TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Frode Forland säger att det var ett regeringsbeslut att införa hårdare restriktioner i Norge än i Sverige, men att åtgärderna också har gjort att man är i bra läge med spridningen. I dagsläget har landet drygt 8 000 konstaterade smittfall och 218 dödsfall – en massiv skillnad från Sveriges dryga 3 000 dödsfall. 

– Vi är i en situation där vi har haft en befolkning som har hanterat detta bra enligt föreskrifter och rekommendationer som getts och nu ska man försöka hålla det på den här nivån. Det blir utmaningen. Men vi tror att skolstängning och förskolestängning inte har haft den största effekten, utan snarare hygien, hemmakontor, hålla avstånd och hindra stora församlingar. 

Samtidigt har skolstängningen vållat stora konsekvenser på ett samhällsmässigt plan då föräldrar tvingats stanna hemma med sina barn, menar Forland. 

Myndighetens förslag ratades av regeringen

När skolorna i slutet av april skulle öppna igen föreslog Folkehelseinstituttet att man skulle öppna hälften av dem för att kunna studera hur smittspridningen påverkades. Men det förslaget ratades av regeringen, som ville öppna alla direkt, vilket vållade kritik bland från forskare. 

Men barnens rätt att gå i skolan trumfar behovet av studier, menar statsminister Erna Solberg. 

Frode Forland vill inte säga om han hellre hade sett en 50/50-studie med skolöppningen, utan säger att han förstår båda sidor. 

– Jag har respekt för att det här är en helhetsbedömning som har med hela samhället att göra och med barnens behov att komma i gång igen med skolan. Min åsikt är att vi behöver kunskap, men de avvägningar som gjordes har jag respekt för. Det är tufft att säga till ett barn som vill gå i skolan att det inte får för att man ska ingå i ett forskningsprojekt. Å andra sidan hade det varit jättebra för att få mer kunskap. 

Forskaren förklarar: Därför kan fallen öka i Norge de kommande veckorna.