Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norge: Det kommer bli värre i slutet av året

Frode Forland på norska Folkhelseinstitutet.Foto: ANNIKA BYRDE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Under gårdagen meddelades det om lokala restriktioner om munskydd i Oslo efter att smittspridningen ökat.Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Norska Folkhelseinstitutet spår att smittoppen i Norge skulle kunna nås i slutet av året, rapporterar VG.

Långt många fler kan behöva intensivvård om smittan fortsätter som den gör nu.

”De här spådomarna är mycket mer allvarliga än förut”, står det i rapporten.

Coronasmittan i Norge skulle kunna öka kraftigt de närmsta månaderna, skriver norska Folhhelseinstitutet FHI i en ny rapport.

Om utvecklingen går åt samma håll som i nuläget så skulle Norge kunna nå sin smittopp i slutet av 2020, står det i dokumentet som VG tagit del av.

FHI:s modelleringar visar att sannolikheten för att fler än 500 patienter kommer att behöva respirator då är 40 procent. Sannolikheten för att över 1 000 personer behöver respirator beräknas till 30 procent.

Enligt rapporten har alla kommuner i Norge en risk på 50 procent att få över 20 fall per 100 000 invånare inom de närmsta två veckorna, vilket betyder att de blir så kallade ”röda” zoner.

R-talet, som visar hur många en smittad person för vidare smittan till i snitt, kan ha varit 1,22 den 1 september, enligt rapporten.

R-talet har gått upp

När landet var mer nedstängt i mars var siffran under 1, för att sedan gå ned till 0,5 innan det ökade till 1 i början av maj och höll sig där.

Under gårdagen meddelades det om lokala restriktioner om munskydd i Oslo efter att smittspridningen ökat. De senaste två veckorna har 619 personer bekräftats smittade av viruset i Oslo. 

Hälsodirektoratet – Norges motsvarighet till Socialstyrelsen – har rekommenderat att huvudstaden begränsar antalet personer som får träffas i ett hem till max fem personer. I dag ligger maxgränsen på tio personer.

Kommunordföranden har dock meddelat att gränsen inte kommer att sänkas mer i nuläget.

– Om vi ska fortsätta att lyckas hålla ner smittan måste vi förtjäna människors förtroende, säger kommunordförande Raymond Johansen (AP) under en presskonferens.

Se tidigare intervjun med statsepidemiolog Anders Tegnell.