Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norge: Därför har fler dött i Sverige

Plötsliga vändningen – Sverige går bättre än grannländerna där antalet smittade ökar kraftigt.
Frode Forland.Foto: ANNIKA BYRDE / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Anders Tegnell.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bild från Karolinska.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Norges smittskyddsdirektör Frode Forland ser flera förklaringar till Norges låga coronadödstal jämfört med Sverige.

– Vi slog till hårt i mars och med bra tajmning, säger Forland i SVT:s Morgonstudion.

I helgen visade siffror från EU:s krismyndighet ECDC att Norge hade större smittspridning än Sverige med 24,8 smittade per 100 000 invånare. Motsvarande siffra i Sverige var 24,0. På onsdagen var siffran 30,4 för Sverige och 28,0 för Norge.

Och dödstalen är fortfarande låga i Norge. 265 personer har dött i Norge jämfört med 5 860 personer i Sverige, enligt onsdagens siffror.

De låga dödstalen beror på att man stängde ned samhället snabbt vid rätt tidpunkt, sa Norges smittskyddsdirektör Frode Forland i SVT:s Morgonstudion under onsdagen.

– Hela samhället förstod att det var allvar och vi fick en snabb effekt. Jag tror att det är förklaringen till att vi har färre döda i Norge än i Sverige, sa Forland.

”Samma nivå nu” 

Den senaste tiden har det varit flera lokala utbrott i Norge, bland annat i Bergen.

– Vi har hamnat på ungefär samma nivå nu, de senaste talen visar att vi båda har en liten ökning igen. Men vi är ju jätteglada att Sverige är nere på en nivå som är ungefär samma som i Norge och att vi kan öppna gränsen igen. Men vi tycker att det är en hög nivå i Norge, säger Norges smittskyddsdirektör Frode Forland till SVT.

Han kommenterade också relationen mellan Johan Giesecke och Anders Tegnell. Forland har tidigare sagt att Giesecke ”borde vara mer ödmjuk”. 

– Giesecke är min tidigare chef och Tegnell min goda kollega som jag möter på webbmöten varje vecka. Då är det okej att man kan diskutera strategin öppet. Och Johan har skickat en ursäkt på mejl för den tuffa tonen, sa smittskyddsdirektören.

Låg på sjukhus i 14 veckor i corona – får hjälp av rullator för att ta sig fram.
nfluencern berättar om sitt nya skönhetsmärke, skilsmässan och vad hon gör med sina pengar.