Danmark har infört en rad restriktioner för att stävja spridningen av omikronvarianten i landet. Åtgärderna har dels handlat om begränsade öppettider för serveringsställen, men också om inställda kulturevenemang, avståndsbegränsningar i butiker och covidpass i kollektivtrafiken.
Danska statens serums institut, SSI, spår dock att de har den värsta delen av vågen framför sig.
– Det blir som värst i nästa månad, säger Tyra Grove Krause som är enhetschef där, till Washington Post.
Hon specificerar inte vilket avseende hon syftar till.
Danskt skräckscenario
Men i SSI:s scenarion över den kommande tiden framgår av det ”måttliga scenariot” att det förväntas 500 nya sjukhusinläggningar om dagen på grund av covid – under pandemins värsta period hade landet 900 sjukhusinläggningar totalt.
I SSI:s värsta tänkbara scenario förväntas 800 nya inläggningar om dagen, rapporterar Dagbladet.
I Norge har sjukhusinläggningarna redan nått rekordnivå. På fredagen var 383 personer registrerade på sjukhus, varav 70 personer var i behov av respirator – 118 behöver också intensivvård.
Norska allvaret sjunker in
Norska smittskyddsdirektören Frode Forland vid Folkhälsoinstitutet tycker sig se en strömning i samhället av att befolkningen börjar inse allvaret med den nya omikronvarianten.
– Vi ser att fler bokar sig för att ta sin första dos. För två veckor sedan var det 8 000 som bokade, föregående vecka för den siffran 9 000. Vad det får för effekt på nya sjukhusinläggningar återstår att se, säger han till Dagbladet.
– Det tyder på att allvaret börjar sjunka in, fortsätter han.
Forland: De borde inte behöva vårdas
Forland understryker att 56 procent av de som intensivvårdas är ovaccinerade.
– De borde inte vara där, de borde låtit vaccinera sig, säger han och fortsätter:
– 90 procent av de som ligger på sjukhus hade inte varit där om de vaccinerat sig.
Bland de nordiska grannländerna toppar Norge klart listan över antalet intensivvårdade, men ligger bakom Danmark vad gäller smittade per 100 000 invånare, detta enligt en coronagenomgång från VG.
– Jag vill inte kalla det flockimmunitet men sannolikt har 20-25 procent av Sveriges befolkning redan varit smittade och det påverkar alldeles säkert i någon grad hur allvarlig den nya pandemivågen blir, säger Frode Forland, till SvD.