Nödropet från Gällivare – krisdraget mot corona

Spridningen av coronaviruset covid-19 har tagit fart i Gällivare. Stefan Nieminen, kommunikationsansvarig vid krisledningsgruppen i Gällivare ser allvarligt på smittspridningen.
Gällivare kommun stänger alla kommunala anläggningar.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Okontrollerbar smittspridning sker i kommunen.
Foto: Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Gällivare kommun har en eskalerad smittspridning och stänger alla kommunala anläggningar.

– Det är allvarligt. Vi behöver hålla uppe garden och förstå i vilket läge vi befinner oss i, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Ölvebo, MP. 

Nu stoppas även busstrafiken in mot Gällivare centralort, skriver Länstrafiken på sin Facebook

Samtidigt pekas LKAB-gruvan ut som smitthärd. 

De senaste dagarna har Gällivare kommun larmat om att man har okontrollerbar smittspridning inom kommunen. I måndags sa Anette Viksten Åhl, socialchef i Gällivare kommun att läget var mycket allvarligt och under tisdagen kom det nya uppgifter från kommunens krisledningsgrupp: Alla kommunala anläggningar kommer att stängas. 

Kommunen vädjade då till Länstrafiken om att stoppa bussarna till och från centralorten, och på eftermiddagen kom beskedet att det görs. 

Busstrafiken till centralorten stoppas

– Vi stänger verksamheter, badhus, sporthallar och bibliotek för att också skicka signaler till befolkningen hur viktigt det är att undvika kontaktytor, säger Henrik Ölvebo (MP), kommunstyrelsens ordförande i Gällivare, till Expressen.

Han menar att det i nuläget inte är aktuellt att isolera Gällivare, men säger samtidigt att man nu måste agera för att hejda spridningen.

Ölvebo får medhåll från Stefan Nieminen, kommunikationsansvarig vid kommunens krisledningsgrupp. 

– Sett till tusen invånare har Gällivare en incidens på 7,3 vilket är det sämsta i Norrbotten. Vi måste få ordning på detta, säger han på en pressträff.

Henrik Ölvebo är bekymrad över utvecklingen. På en kommunal arbetsplats hade över 70 procent av personalen varit sjukskriven på grund av coronasymtom.

– Smittspridningen i samhället ökar i rätt dramatisk takt och av 650 testade så har 128 bekräftats med smittan. Det har accelererat senaste tiden, läget är allvarligt, säger han.

Smittskyddsläkaren: ”Ingen tvekan om saken”

På Gällivare kommuns hemsida kan man följa statistik över hur många som smittats sedan coronautbrottet. Fram till den 25 maj kan man se hur antalet fall sjunkit i staden, men därefter har antalet smittade ökat ordentligt.

Ökningen av sjukdomsfall sammanfaller med LKAB:s underhållsstopp som hölls i maj. Expressen talade då med en anställd på företaget som var orolig över hur det skulle påverka smittspridningen. 

Smittskyddsläkare Anders Nystedt menar att det är tydligt att det är från företaget som smittan kommer ifrån. 

– Det är i gruvan som skogsbranden startat. Ingen tvekan om saken, säger han till SVT.

Även kommunstyrelsens ordförande Henrik Ölvebo bekräftar att det är teorin. 

– Tidsmässigt ligger det bra till. Det är inte orimligt att tro det, men det är egentligen inte min sak att spekulera i. 

LKAB: ”Måste få mer information”

Men Michael Palo, direktör för affärsområde järnmalm på LKAB, säger att man måste veta mer innan man kan slå fast var smittan spreds. 

– Jag vet inte vad grunden till det är, jag måste få mer information om vad han baserar den misstanken på, säger han och fortsätter: 

– Jag behöver prata med honom för att förstå om man kunnat göra något annorlunda, men av det jag vet hittills har vi vidtagit åtgärder som vi gjort med andra stopp och då har vi inte sett de här problemen. 

LKAB har nu tvingats stänga ner delar av sin verksamhet i Malmberget. Det är ett verk i Vitåfors-gruvan som är avstängt efter att 60 personer med symtom tvingats stanna hemma. Minst ett coronasmittfall har bekräftats, och hela skiftlaget som jobbat med personen är i karantän. 

Därför testar vi fel - så här borde vi göra i stället tycker Mathias Uhlén, professor i mikrobiologi, Kungliga tekniska högskolan om antikroppstesterna.
Svenskarna ser ljust på sin ekonomiska framtid och hälsa, det här visar nu ny statstik från Novus. Torbjörn Sjöström vd på Novus berättar mer.
Flera av de boende i Gällivare är oroliga över den senaste utvecklingen.