Nekade smittspårning av ny mutation – backar

Studie: Vaccineffekt avtar – efter 90 dagar.
Sara Byfors vid Folkhälsomyndigheten.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Smittan ska ha kommit in i regionen efter resor i södra Spanien och Portugal (genrebild).
Foto: SOPA IMAGES / JAMES MATSUMOTO / SOPA IMAGES/SI SIPA USA

Smittspårningen i Uppsala ville spåra en ny coronamutation som kommit med flygresenärer på ett plan – men Folkhälsomyndigheten sa nej.

– Vi har inte någon aning om vart de här personerna har tagit vägen, säger provtagningschef Mats Martinell.

Nu backar Folkhälsomyndigheten – och uppger att man kanske skulle ha spårat passagerarna.

Smittspårningsenheten i Region Uppsala misstänker att det finns totalt tio personer som smittats av den nya coronamutationen, E484Q, som riskerar smitta även fullvaccinerade. 

Mutationen – som det bara finns runt 400 identifierade fall av i världen – är en undervariant av den sedan tidigare kända deltavarianten och upptäcktes av smittskyddsenheten i lördags, vilket UNT var först med att rapportera om. 

– Ingen av de smittade har blivit så sjuk att de behövt uppsöka sjukvård, säger Mats Martinell, medicinskt ansvarig läkare på provtagningsenheten.

Upprörd över avslaget

Av de tio smittade är tre fullvaccinerade och två personer har inte tagit vaccin alls. Smittan ska ha kommit in i regionen efter resor i södra Spanien och Portugal.

– När vi fick reda på det här ringde vi direkt till Folkhälsomyndighetens tjänsteman i beredskap för att få hjälp att smittspåra de andra som befunnit sig på flighten. Men vi fick besked att de inte längre smittspårar på flighter, säger Mats Martinell.

Läkaren är upprörd över avslaget.

– Det är ett olyckligt beslut tycker jag. Vi har inte någon aning om vart de här personerna har tagit vägen nu, säger Mats Martinell.

”Redan steget efter”

På frågan om varför myndigheten sa nej till att hjälpa till med smittspårningen säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten:

– Vi har valt att inte aktivt smittspåra på flygningar för att vi sett att det är en mycket låg risk att smitta vidare där. Det i kombination med att vi har en rekommendation om att man ska testa sig när man kommer hem från en utlandsresa. Den åtgärden bör fånga upp en del.

– Det är heller inte omöjligt att vi skulle göra en sådan smittspårning, det kanske är så att vi kan kommunicera det bättre, säger Sara Byfors vid Folkhälsomyndigheten.

Ligger man inte efter ständigt om man inte smittspårar just varianter?

– Man är redan steget efter efter en sådan här händelse, innan det är diagnostiserat och kollat efter en variant så har det hunnit gå en tid. Det är därför vi rekommenderar att man testar sig efter resa.

Kunde ni varit strängare vad gäller testning och isolering efter utlandsresa. Med tanke på att varianten kommit in genom resa?

– Det handlar om att ha en åtgärd som är rimlig utifrån riskerna, men också för att få en god följsamhet. Vi ser att testning är en bra åtgärd och rekommenderar också mot nära kontakter efter att man kommit hem. För vissa länder har vi också strängare skrivningar. Man kan alltid göra mer men det måste också vara rimligt, sett till risken, säger Sara Byfors.

Det vet vi om nya varianten i Uppsala

Farshid Jalalvand förklarar vad den nya virusvarianten i Uppsala innebär.