Trumps förslag: Spruta in desinfektionsmedel

Presidentens förslag i kampen mot corona.
USA:s president, Donald Trump.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tillverkning av munskydd i Indianapolis.
Foto: MICHAEL CONROY / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump föreslog att desinficerande städprodukter skulle kunna användas för att hjälpa coronasjuka – och fick kritik.

Nu svarar presidenten:

– Jag var sarkastisk, säger han, enligt The Hill.

USA har flest dödsfall i världen i covid-19: på fredagen nådde de över 50 000.

Antalet innebär att USA har sett fler medborgare dö av viruset än något annat land. Samtidigt har över 900 000 personer bekräftats smittade i landet, enligt statistik från Worldometers.

När Trump höll sin dagliga presskonferens under torsdagen beklagade han dödsfallen. Men presidenten riktade även kritik mot andra länders rapportering av sina dödstal.

– Uppenbarligen är siffrorna inte korrekta, sa han.

Trumps förslag: Injicera desinfektionsmedel i lungorna

Efter att desinfektionsmedels effektivitet på ytor nämnts under presskonferensen föreslog presidenten att det skulle kunna användas på människor. 

– Jag har sett desinfektionsmedel när det slår ut det på en minut. En minut. Och finns det ett liknande sätt som vi kan använda det på, genom att injicera in det, eller, ungefär som att städa?, sa Donald Trump.

Läkare varnar för förslaget

Flera läkare har efter presidentens uttalande varnat för att försöka dricka städprodukter för att ”bota covid”.

– Den här idén om att injicera eller inta någon form av rengöringsprodukt är oansvarig och farlig, säger Vin Gupta, lungspecialist, till NBC News.

– Det är en vanlig metod som används av personer som vill ta livet av sig.

Även bolaget RB, som tillverkar rengöringsmedlet Dettol och Lysol, har gått ut med en varning:

Som en global ledare för hälso- och hygienprodukter, vill vi vara tydliga med att desinfektionsprodukter under inga omständigheter får användas i människokroppen (genom injektion, förtäring, eller på annat vis)”, skriver bolaget i ett uttalande.

Trumps svar: Sarkastisk

Nu slår Trump tillbaka och hävdar att hans uttalande om desinfektionsmedel var sarkastiskt.

– Jag ställde en sarkastisk fråga till reportrar för att se vad som skulle hända, säger han under en pressträff, enligt The Hill.

Förklaringen möttes dock av skepsis, skriver tidningen.

Och The Guardian skriver att Mark Grenon, ledare för en amerikansk grupp som förespråkar potentiellt dödligt industriellt blekmedel, bara dagar före Trumps uppmärksammade uttalande kontaktade presidenten. I ett brev ska Grenon ha skrivit att klordioxid är ”en underbar detox” som kan ”befria kroppen från covid-19”.

Samtidigt rapporterar New York Times om en sur amerikansk president, som är isolerad och ensam hemma i Vita huset med tv:n som konstant sällskap.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan 


Kommenterade sin egen idé om att spruta in desinfektionsmedel i lungorna: "Var sarkastiskt menat".