Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nästan 2 000 dödsfall i USA – går om Spanien

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Folktomt utanför Grand Central Station i New York City.Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Sjukvårdsarbetare gör sig av med använd skyddsutrustning.Foto: MARY ALTAFFER / AP TT NYHETSBYRÅN
Människor håller avstånd i en park i Queens i New York City.Foto: FRANK FRANKLIN II / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president, Donald Trump.Foto: CHRIS KLEPONIS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

1 973 nya dödsfall har konstaterats i USA.

Antalet innebär att landet går om Spaniens totala dödsantal – och nu börjar närma sig Italien.

Men enligt Donald Trump har USA nått kulmen av smittan.

– Kurvan har nått toppen och den börjar gå ner. Vi får se vad som händer. Det är många bra saker som händer, säger presidenten under en presskonferens.

USA har registrerat 1 973 dödsfall under det senaste dygnet, rapporterar AFP. Därmed har nu 14 695 dödsfall kopplats till coronaviruset i landet.

Siffran innebär att USA gått om Spaniens 14 555 dödsfall, och att man nu närmar sig det land som hittills drabbats hårdast av coronakrisen; Italien. Det europeiska Medelhavslandet har hittills bekräftat 17 669 dödsfall, enligt myndigheternas statistik.

Sett till dödsfall per en miljon invånare har Spanien och Italien dock fortsatt ett högre antal än USA. USA har 45 döda per en miljon invånare. Motsvarande siffra i Spanien och Italien är 316 dödsfall, respektive 292 dödsfall, enligt nuvarande statistik från Worldometers.

Trump: Kurvan har nått toppen

Prognosen i USA har varit att omkring 200 000 personer kan komma att dö till följd av covid-19. Men under gårdagens presskonferens uppgav presidenten, Donald Trump, att siffran lär bli lägre än så. Han pekade i stället på ett antal om 61 000 döda, och menade att en öppning av landet inte var alltför långt borta.

– Jag hoppades att vi skulle kunna göra det i påsk men jag sa att det skulle bli tufft. Jag fick kritik för det. Men jag tror inte vi kommer vara så långt borta. Kurvan har nått toppen och den börjar gå ner. Vi får se vad som händer. Det är många bra saker som händer, sa Donald Trump.

Samtidigt redovisade delstaten New York sina svartaste siffror hittills när det kommer till dödsfall. Under onsdagen avled 779 personer i staten, vilket är fler än någonsin tidigare.

New York närmar sig nu 150 000 smittofall.

– Varje nummer är ett ansikte, sa guvernören Andrew Cuomo vid sin presskonferens under gårdagen.

Kommer inte saktas ner av temperaturen

Donald Trump har flera gånger hävdat att viruset kan saktas ner av stigande temperaturer i landet. Men uppgiften har nu tillbakavisats i ett brev till Vita huset från en vetenskapspanel från National Academy of Sciences.

Vetenskapspanelen medger att det finns tecken på att covid-19 smittar något sämre i varmare och fuktigare klimat. Det beskrivs dock ha ringa betydelse, eftersom alltför få är immuna mot viruset.

Forskarna påpekar att viruset spridit sig i en rasande takt även i länder med generellt högre temperaturer, som Iran och Australien.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

USA:s president Donald Trump talade natten mot onsdagen och menade att "Sverige lider" och har fel strategi. Statsepidemiolog Anders Tegnell svarar.