Nära milstolpen: Endast 70 covidpatienter på iva

Nya rekommendationer från FHM.
Allt färre vårdas för covid på iva.
Foto: MEDIABILD / MEDIABILD/IBL
Allt färre vårdas för covid på iva.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett av kriterierna för nästa nivå i regeringens plan för att avveckla restriktionerna är att antalet patienter som intensivvårdas på grund av coronaviruset är under 70. 

Tidigt på torsdagsmorgonen var det just 70 som vårdas på iva.

Antalet covidpatienter som får intensivvård fortsätter att minska. Förra veckan sjönk det till under 100, för att nu ligga på 70.

– Trenden är tydlig. Antalet covidpatienter minskar på intensivvården, säger Johnny Hillgren, ansvarig för intensivvårdsregistret.

Inget normalläge 

Men det är inte dags att andas ut riktigt än. Läget inom vården är långt ifrån normalt och smittspridningen kan vända upp igen.

– Covidläget är väldigt mycket bättre, men intensivvården är fortfarande pressad. Vi är oroliga för att vi ska få en ökning – tittar man på Storbritannien är det så att antalet slutenvårdsfall och intensivvårdsfall ökar igen. Det är inga höga nivåer, men trenden är uppåtgående.

Samtidigt som antalet covidpatienter har minskat har de ”vanliga” intensivvårdspatienterna ökat successivt under våren.

– I det stora hela är det ändå fortsatt högt tryck på intensivvården i Sverige, även om vi har mycket färre covidpatienter.

Johnny Hillgren tillägger också att man nu minskar i kapacitet i och med semesterperioden, vilket gör att det finns färre ivaplatser.

Inga covidpatienter

Fem regioner hade på onsdagen inga covidpatienter som fick intensivvård. Gävleborg, där Johnny Hillgren arbetar, var en av dem.

– Vi har inte haft några covidpatienter på ett par veckor nu, men sedan har vi haft ett väldigt högt tryck på vanlig intensivvård. Just i dag har vi en väldigt bra platskapacitet, men generellt går det hela tiden upp och ner i den här typen av akutverksamhet.

Deltavarianten har ännu inte gett några avtryck i intensivvårdsregistret, men Johnny Hillgren säger att man följer utvecklingen noga – både i Sverige och utomlands.

– Jag tror att det är viktigt att tills vi har vaccinerat merparten av svenska befolkningen med två sprutor så behöver vi vara försiktiga.

Expertens bästa råd för att hitta kärleken i sommar.