Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Totalt 687 personer har dött i corona i Sverige

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall, statsepidemiolog Anders Tegnell och Maria Bergstrand, tillförordnad chef enhetschef operativ ledning på MSB.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Tegnell.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Folkhälsomyndigheten kommer att ta hjälp av mobildata från Telia för att analysera hur människor har rört sig i Sverige i samband med coronavirusets spridning.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Operationssal på Karolinska i Huddinge.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är totalt 687 som har dött efter att ha insjuknat i viruset i Sverige – 96 fler än i går.   

Anders Tegnell säger att kurvan över antalet smittade planar ut i Stockholm, men ökar i resten av landet.

– Möjligen ser vi ett skifte.

Stockholms stad kräver att trängselskatten stoppas – samtidigt som alla som jobbar inom vården får fri parkering. 

Klockan 14 höll Folkhälsomyndigheten sin dagliga pressträff. 

– Antalet avlidna har hoppat upp lite grann. Vi låg på 40 per dag sist nu ligger vi på 45. Totalt handlar det om 687 som har dött fram till i dag, säger Anders Tegnell. 

Enligt Tegnell börjar kurvan nu att planas ut i Stockholm. 

– Vi har en avplaning i Stockholm som är väldigt tydlig medan vi börjar se en viss ökning i resten av landet. Inget dramatiskt än så länge men möjligen ser vi ett skifte. 

Han berättar att en del dödsfall som fastnat i databaser har lossnat och att statistiken med hänsyn till det är jämnare. 

– Det är en betydligt jämnare kurva, ett betydligt mer platåläge än vi varit i tidigare. 

– Antalet nyinlagda på intensivvårdavdelning ligger också på en jämn nivå, vilket det har gjort hittills. Totalt ligger 687 på intensivvårdsavdelning. 

En tredjedel av patienter över 70 år kommer från äldreboenden

Smittan på äldreboenden står för en stor del av fallen. 

– En tredjedel av alla fall vi har över 70 år är från äldreboenden. Vi har inte koll på hur stor del av befolkningen som är över 70 år och bor på äldreboenden, men det är betydligt färre än en tredjedel, säger Anders Tegnell. 

Antalet intensivvårdsplatser fortsätter att öka. 

– I dag har vi ökat med 20 platser. Vi har en 80-procentig ökning av intensivvårdsplatser sedan vi startade för två veckor sedan, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen. 

Regioner larmar om skyddsmaterial

Samtidigt finns det fortfarande regioner som larmar om att de saknar uthållighet för skyddsmateriel. 

– Det är ungefär 10 procent av regionerna, en eller två per dag, som har akuta behov. Det finns skyddsmaterial men det finns ingen uthållighet över tid, säger Johanna Sandwall.

Regeringen har vänt sig till företaget Essity för att tillverka skyddsutrustning till vården. Vd:n Magnus Groth berättar att de kommer leverera två miljoner ansiktsmasker till svenska sjukvården och kommer kunna tillverka tre miljoner masker i månaden – varav den första doneras till Socialstyrelsen. 

– Vi på Essity producerar inte den typ av skyddsutrustning som efterfrågades, men vi har fyra fabriker runtom i Sverige och gjorde en inventering. En knappt månad senare har vi byggt om en testmaskin, vi har designat och startat produktion av en ansiktsmask som nu analyseras och är föremål för godkännanden. Vi har kommit till den punkt där vi kan massproducera kirurgmasker, säger han.

– Vår avsikt är inte att tjäna pengar. Tvärtom producerar vi tiotals miljoner för att utöka den här produktionen, fortsätter han men utesluter inte att fortsätta produktionen även efter krisen för att till exempel hjälpa andra världsdelar. 

Folkhälsomyndigheten tittar på rörelser

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har genomfört en undersökning med hjälp av Kantar/Sifo som visar att de allra flesta följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.  

– Nästan alla av oss har förändrat våra beteenden för att bidra till minskning av smittspridning i samhället, säger Maria Bergstrand, enhetschef för operativ ledning på MSB. 

Beskedet om att Folkhälsomyndigheten tar hjälp av Telia kom under onsdagseftermiddagen. 

– Vi tittar på hur man rör sig i Sverige för att se om man minskat sin rörlighet i jämförelse med tidigare, om man har lyssnat på våra råd om att resa mindre och stanna hemma så mycket som möjligt. Den datan kan man få från mobiloperatörer, säger Anders Tegnell under presskonferensen. 

”Underlag för beslut om eventuella åtgärder”

Informationen är anonymiserad och i ett pressmeddelande skriver myndigheten:

”Avsikten är att använda informationen för att studera hur rörelser i befolkningen kopplar till spridningen av covid-19 i Sverige. Uppgifterna kan också användas som underlag för beslut om eventuella åtgärder, och för att utvärdera effekten av redan vidtagna åtgärder, som rekommendationer om att hålla avstånd och att undvika onödiga resor.

Informationen kommer Folkhälsomyndigheten till del via en anpassning av en kommersiell tjänst som redan erbjuds av Telia.”

Alla inom vården får gratis parkering i Stockholm

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén berättar på en pressträff att alla som jobbar inom sjukvård, hemtjänst. äldreomsorg och socialjouren kommer få fri parkering i Stockholm.

– Arbetsgivarna kontaktar trafikkontoret och arbetsgivarna får dispens som de kan ge till arbetstagare som de kan lägga i rutan på sin bil, säger han.

Samtidigt uppmanar han regeringen att pausa trängselskatten. 

– Vi från Stockholms stad uppmanar eller be regeringen att pausa trängselskatterna. Den är till för att hålla borta trängseln i Stockholm men vi ser ingen trängsel i dag när stockholmarna uppmanas att ta andra färdmedel än kollektivtrafik, säger Daniel Helldén. 

– I det perspektivet så finns inga rimliga skäl att ha trängselskatt. 

Anders Tegnell: ”Avplaning i Stockholm – viss ökning i resten av landet”.