Flera länder börjar ana ljuset i slutet av tunneln. Storbritannien planerar att släppa många restriktioner den 21 juni – en dag som fått namnet ”Freedom day” i landet.
Men efter en lång period av minskad spridning syns oroväckande trender. I fredags hade landet sitt högsta inrapporterade smittotal sedan den 1 april.
Sammanlagt 4 182 nya fall rapporterades in i landet, vilket dock är få sett till befolkningsstorleken på 66 miljoner.
Ger skydd mot svår sjukdom
Över 75 procent av fallen utgörs av den så kallade indiska mutationen. Den bedöms vara mer smittsam än andra sorter. Det finns även farhågor om att den kan bryta sig igenom skyddet man får av främst Astra Zenecas vaccin, som använts i Storbritannien.
I Sverige hade 20 fall av den indiska mutationen rapporterats för mer än en vecka sen. Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, sa då att det är ”ganska tydligt” att den sprider sig fortare.
– Där vi skulle kunna se ett farligt scenario, om den kommer lös i de här grupperna, sa han om faran för icke-vaccinerade.
Men enligt Ali Mirazimi, vaccinforskare vid Karolinska institutet, är det för tidigt att dra någon koppling mellan vaccinationen och att den indiska mutationen sprider sig.
– Jag har inte sett någon information på om de som blivit smittade i Storbritannien är vaccinerade eller inte, säger han.
Nya laboratoriestudier pekar på att flera vaccinsorter ger ett bra skydd mot svår sjukdom av den indiska varianten – men att man ändå kan bli smittad och få milda symtom.
Bättre efter två doser
Däremot är skyddet lägre mot den indiska varianten än mot den brittiska om man bara tagit en dos av Astra Zenecas vaccin, enligt brittiska preliminärdata.
– Studier på apor visar att skyddet är lite bättre med Pfizers och Modernas sorter än med Astra Zenecas och Janssens, säger Ali Mirazami.
Det finns ingen anledning att oroa sig, enligt honom.
– Det är viktigt att ha en bra övervakning. Men det viktigaste är att avlasta sjukvården och att folk inte blir svårt sjuka. Så om dödsfallen minskar till noll och ingen behöver vård har vaccinen gjort sitt.
Han poängterar också att vaccinen skyddar mot sjukdom, inte mot att bli smittad. Beläggningen på intensivvården är fortfarande väldigt låg i Storbritannien.
– Även om du är vaccinerad kan du få viruset. Det viktigaste är att man inte blir sjuk eller behöver sjukhusvård.
Enligt Ali Mirazimi är riskerna större med den sydafrikanska varianten.
– Den kan passera vaccinbarriärer. Man kan bli infekterad och få milda symtom.