Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Munskydd allt mer populärt i Sverige

Överläkarens tre bästa tips • Vanligaste missarna
Allt fler svenskar använder munskydd visar en ny Novusundersökning.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Viljan att hålla avstånd i Sverige har minskat.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenskarnas användning av munskydd har mer än tredubblats sedan i höstas samtidigt som viljan att hålla avstånd minskar, visar en ny Novusundersökning.

Användningen av munskydd i Sverige stiger kraftigt. I november förra året använde endast 21 procent munskydd överhuvudtaget, men nu använder hela 71 procent av svenskarna munskydd i någon form när de vistas i offentliga miljöer. 

Av dem uppger 27 procent att de använder det alltid eller ofta. Ungefär lika många, 28 procent, säger att de aldrig använder munskydd.

– Det var en liten användning i början, men det har satt sig, säger Torbjörn Sjöström som tillägger att användandet kan vara ännu större då Novus inte har tittat på hur ofta den tredjedel som inte använder munskydd egentligen går ut.

Antalet som är måna om att hålla avstånd minskar däremot. I undersökningen uppger 63 procent att de absolut håller avstånd, en minskning med 9 procentenheter sedan toppnoteringen i januari i år. 

Enligt Torbjörn Sjöström hänger troligen samman med att allt fler vaccinerar och att regeringen flaggat för lättade restriktioner framöver. Men, det kan också bero på den ökade munskyddsanvändningen.

– I och med att man använder munskydd i stor omfattning så sjunker avståndstagandet också.

Få vägrar vaccinera sig

Novus undersökning visar vidare att andelen som inte vill vaccinera sig är fortsatt mycket låg, endast fyra procent, jämfört med fem procent i mars. Andelen osäkra är också låg, bara sju procent, jämfört med 13 procent i mars.

Rapporteringen om biverkningar och osäkerhet kring olika vaccin verkar därmed inte påverkat vaccinationsviljan negativt, tvärtom. 

– Det här visar att man tar sitt kollektiva ansvar och tar sin spruta, säger Torbjörn Sjöström och tillägger:

- Svenskarna vill tillbaka till ett normalt liv igen.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen bygger på intervjuer från Novus webpanel, bestående av slumpvalda personer mellan 18 och 89 år. Sammanlagt gjordes 1530 intervjuer under perioden 26 april fram till den 9 maj.

USA lättar på kraven om munskydd: ”En fantastisk dag”

Fullt vaccinerade personer behöver inte bära muskydd.