Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ändras reglerna för karantän – vissa grupper undantas

Kortas till fem dagar • De slipper helt • Nya prioriteringar för tester
Sara Byfors, Folkhälsomyndigheten.
Foto: FOTO: DUYGU GETIREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu kortas familjekarantänen till fem dagar – och vissa grupper undantas helt.

Samtidigt gäller nya prioriteringar för när och vilka som ska testa sig.

Det meddelade Folkhälsomyndigheten på dagens pressträff.

Direktrapport: Coronaviruset

Smittspridningen är rekordhög i Sverige. Under onsdagen registrerades 37 886 nya coronafall i landet – vilket är högsta dygnssiffran under hela pandemin.

Under förra veckan testade 34 procent positivt för covid-19.

En följd av den kraftiga spridningen är att flera företag drabbats hårt av personalbortfall och på runtom i landet har förskolor fått hålla stängt då personalen antingen är sjuka eller tvingas sitta i karantän då de lever med någon som är sjuk.

– Vi har fortfarande en mycket hög smittspridning. En stor del av befolkningen riskerar att smittas de närmaste veckorna, säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, när den myndighetsgemensamma presskonferensen inleds.

Hon fortsätter: 

– Det är svårigheter i vissa verksamheter att klara av sitt uppdrag, säger Sara Byfors från Folkhälsomyndigheten.

Det här gäller nu

De slipper hushållskarantän helt:

Om du är symptomfri och någon du bor med testar positivt kan du fortsatt gå till arbete eller skola om du är:

Vaccinerade med dos 3.

Haft covid-19 de senaste tre månaderna.

En person som jobbar inom samhällsviktig verksamhet.


Hushållskontakter som är undantagna från förhållningsregler om att stanna hemma från jobb och skola bör fortsätta att undvika nära kontakter i den mån det är möjligt, och helt undvika nära kontakter utanför arbetet eller skolan. Alla, även de som är undantagna, bör i första hand arbeta hemifrån i den utsträckning som är möjlig, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.


Kortad tid för hushållskarantän:

För alla övriga kortas tiden för att stanna hemma när någon är sjuk i hushållet från 7 till 5 dagar. 

Du som har covid-19 kan gå tillbaka till jobb eller skola efter karantän i minst fem dagar. De två sista dygnen ska du vara feberfri och känna sig återställd. Det gäller även om du inte testat dig, men har symptom.


De prioriteras för PCR-testning:

Testningsprioriteringar införs. Fortsatt PCR-testning ska ske:

Vid medicinska behov

Inom hälso- och sjukvård samt äldreomsorg

Personer med symtom vars arbete kräver fysisk närvaro, samt elever i grund- och gymnasieskolan och motsvarande skolformer.


Då behöver du inte ta PCR-test:

Den som har symtom och har tagit ett självtest behöver inte följa upp med PCR-test – oavsett provsvar. Oavsett provsvar ska man stanna hemma i minst 5 dagar och tills man känner sig frisk. 


Verksamheter inom vård och omsorg rekommenderas att vidta riskreducerande åtgärder då smittspridningen är hög. Till exempel screening med antigentester. Det kan även vara relevant på andra arbetsplatser för att minska risken för smittspridning.

Bara under onsdagen tvingades drygt tio procent av polisens anställda stanna hemma, enligt Ekot.

Därför presenterar Folkhälsomyndigheten nya karantänsregler. De som är vaccinerade med dos tre, eller har haft corona de senaste tre månaderna eller har ett jobb som har en samhällsviktig eller samhällskritisk funktion behöver inte längre stanna hemma vid bekräftad smitta – om de är symptomfria. 

För övriga grupper kortas tiden för att stanna hemma när någon är sjuk i hushållet till fem dagar räknat från när personen i hushållet fick symptom. De senaste två dagarna ska vara feberfria och utan sjukdomskänsla. 

För att minska trycket på testningen ändras också råden för när man bör testa sig. Personer med medicinska behov och de som finns inom sjukvård och äldreomsorg hör till de grupper som prioriteras. Det gör också alla som behöver jobba på plats – liksom skolelever.

Den som har symptom kan testa sig med ett såkallat antigentest, ett självtest. Oavsett provsvar på antigentestet behöver man inte ta ett PCR-test. Den som får ett positivt antigentest kan utgå ifrån att provresultatet stämmer och behöver inte testa vidare med PCR. Får man ett negativt provsvar på ett antigentest ska man stanna hemma tills man är frisk – minst fem dagar.

Lista över personalkategorier för nyckelfunktioner som undantas förhållningsregler om att stanna hemma från arbete

Styrning och övervakning, felavhjälpande underhåll inom produktion, lagring, distribution av el, energigas och fjärrvärme/fjärrkyla.


Nät och tjänsteövervakning/-styrning, incidenthantering, och felavhjälpning för transmissionsnät och accessnät inom infrastruktur för elektroniska kommunikationer.


Styrning/övervakning, provtagning, för att upprätthålla produktion, lagring och distribution av dricksvatten och rening av avloppsvatten.

Trafikledning, lotsning, sjötrafikinformationstjänst etc. för lufttrafik, sjöfart, järnväg och väg.


Informations- och alarmeringscentraler som betjänar räddningstjänst, polis, omsorg och-/ eller hälso- och sjukvård.


Kriminalvård och Migrationsverkets förvar.Se även:

Här inser Andersson att hon glömt munskyddet – skyndar ut

Ögonblicket från riksdagen fångas på film.