Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

CORONA: Tre nyheter att hålla koll på

Senaste nytt med Expressen TV.

Folkhälsomyndigheten och experter befarar att en tredje våg kan drabba Sverige, om viruset följer säsongsinfluensans mönster

■■■

Johan Brun, före detta direktör på Pfizer, varnar för att det kan bli ett gigantiskt avbräck för vaccinationerna om Astra inte godkänns av EU. 

■■■

Så sprider kinesiska myndigheter tvivel om utländska vaccin. 

■■■

Här är morgonens coronanyheter. 

Varningen för tredje våg – då kan den slå

Antalet coronafall minskar i Sverige – men flera faktorer riskerar att driva upp smittspridningen på nytt. 

Om covid-19 följer mönstret för säsongsinfluensan kan vi snart stå inför en tredje våg, redan i februari eller mars.

– Min bedömning är att den närmaste tiden är den mest kritiska, säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet. 

I förra veckan meddelade regeringen därför att man återigen tillåter fritidsaktiviteter för barn, och att gymnasieelever ska få undervisning i klassrummen i större utsträckning. 

Beslutet har både välkomnats och ifrågasatts. Vissa anser att nyttan överväger riskerna, medan andra befarar att fler elever i skolorna kan ge ny fart åt smittspridningen. 

Förra Pfizer-chefens oro för leveranserna

Johan Brun, före detta medicinsk direktör på Pfizer, gästade på torsdagsmorgonen SVT:s Morgonstudion. Där pratade han om Astra Zenecas nya besked om att vaccinen till Sverige dröjer.

– Vi kommer ju att se den här typen av avbrott. Det gör vi alltid, säger han.

Att Sverige får 400 000 doser i stället för en miljon tycker Brun är ett ”jättebekymmer”. Men det kan bli värre eftersom Astra Zenecas vaccin inte ens fått godkänt ännu.

– Vi kan ju inte förekomma EU-kommissionens beslut. Det kan bli ett gigantiskt avbräck (om vaccinet inte får godkänt, reds. anm.).

I morgon fredag tar EU-kommissionen beslut om Astra Zenecas vaccin.

Kina sprider tvivel om andras vaccin

Kinas president Xi Jinping talade om kampen mot coronaviruset när han i måndags adresserade årets digitala upplaga av Davos World Economic Forum. Han efterlyste också behovet av ”närmare solidaritet och samarbete, mer informationsutbyte”.

Men den information som flera kinesiska företrädare delat med sig av den senaste tiden har inte precis varit av det positiva, solidariska slaget, när det gäller vaccin som utvecklats i andra länder. 

Inflytelserika tidningen Global Times - med nära band till Kinas kommunistparti - har flera gånger uppmärksammat att äldre personer som blivit vaccinerade med Pfizers vaccin sedan avlidit. Och chefen för Kinas smittskyddsinstitut, George Gao, har uppgett att Pfizer och Modernas teknik inte är säker.