Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS CORONA: Vaccineffekten: Antalet inlagda i Israel störtdyker • Unga kvinnor särskilt drabbade av långtidscovid • Lugnande vaccinbesked trots Astra Zenecas försening

Följ senaste nytt i Expressen TV.

Effekten av vaccinet: Antalet inlagda på sjukhus i Israel över 60 år störtdyker.

■■■

Överläkare: Främst unga kvinnor drabbas av långtidscovid.

■■■

Alla ska få vaccin innan juli, menar Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström – trots Astra Zeneas försening.

■■■

Här är morgonens coronanyheter.

Vaccin har fått effekt i Israel

Israel är hittills det land som vaccinerat flest människor i världen, något som verkar ha fått effekt. Hittills har över 2,5 miljon människor i landet fått sin första vaccindos, vilket motsvarar cirka 30 procent av befolkningen.  

Enligt statistik från ett nationellt forskningscenter har antalet inskrivna på sjukhus minskat med över 60 procent för personer över 65, skriver Mail Online. 

Samtidigt dör rekordmånga i landet just nu. En förklaring kan vara den tid det tar innan vaccinet får effekt. 

Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin vid Karolinska institutet, säger till Aftonbladet att de höga dödstalen kan ha två anledningar. 

– De vaccinerar jättemånga, men det tar tre veckor innan det får effekt. När det gäller dödssiffrorna är det dessutom tre veckors fördröjning mellan smittspridning och död.

Läkaren: Unga kvinnor drabbas av långtidscovid

Exakt hur många som är långtidssjuka i covid-19 är svårt att beräkna. Men en grupp sticker ut. Det är unga kvinnor som söker stöd för långtidscovid, rapporterar DN.

– Bland långtidssjuka ser vi en helt annan grupp jämfört med den vi såg på Iva, säger Judith Bruchfeld, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset till Dagens Nyheter.

– Det är främst kvinnor i ung ålder mellan 25 till 45. Det klassiska är att de har varit väldigt friska och högpresterande mitt i livet, säger hon.

Men än så länge finns det ingen riktig förklaring till varför denna grupp är mer drabbad än andra.

– Men vi kan se att dessa människor är jättesjuka, det är tragiskt, säger hon till DN.

Bergström: Trots försening – alla ska få vaccin innan juli

I fredags meddelade Astra Zeneca att de kommer mer än halvera sina leveranser av covid-vaccin under det första kvartalet. 

Trots det beräknas ändå alla kunna vaccineras innan juli, skriver SvD

– Det är ett besvärande avbräck men inte oroande. Vi har fortfarande en marginal men den hade varit ännu större med Astra Zeneca. Avbräcket är att vi inte kommer i gång med samma intensitet i början, säger Richard Bergström till tidningen.

Förseningen till trots väntas 7,3 miljoner svenskar ha erbjudits vaccin till andra kvartalet.

– Min bedömning är att vi trots det som hänt med Astra Zeneca kommer att kunna erbjuda vaccin till alla som vill till i slutet av juni, säger Richard Bergström.

Se även: Tecken på höge dödlighet hos brittiska mutationen 

Virusforskaren: ”Behöver vara vaksamma”.