Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är morgonens nyheter

Senaste nytt.

Anders Tegnell tror inte att det går att förhindra en pandemi genom att stänga gränser. 

■■■

Professorns teori: Mutationen kommer sprida sig snabbare.

■■■

Dambergs svar – efter Dan Eliassons kritik mot svenska strategin.

■■■

Expressen ger dig morgons coronanyheter

Tegnell: Stängning hjälper inte

Anders Tegnell tror inte stängningen mot Norge kommer att få en långsiktig effekt på pandemin. Det säger han till Sveriges Radio, och utvecklar:

– En stängd gärna under kortare period kan ha effekt och när man befinner sig i ett osäkert läge och när man har en virusvariant som vi inte vet hur farlig den är, det kan vara en rimlig åtgärd. 

– Men att tro att man med stängda gränser kan förhindra en pandemi, det finns historiska exempel att det inte fungerar på sikt men kan skjuta upp saker några veckor.

Samtidigt konstaterar han att Sverige inte har samma smittkedjor med den nya mutationen som Norge har. 


Professorn: Finns lokala utbrott

Professorn i infektionssjukdomar Anders Björkman vid Karolinska institutet berättar i TV4 Nyhetsmorgon om den nya brittiska mutationen. Björkman trycker på att viruset befaras spridas snabbare och han bedömer att det kan finnas fler utbrott än vad som redan är känt. Detta då man i nuläget främst testat de som återvänt från riskländerna.

– Har det här viruset börjat spridas utanför resenärerna i samhället? Och i vilken grad då? Det finns säkert fall här och där, säger han till TV4.

– Den stora frågan är om det blivit små epidemier, små kluster, för då måste man sätta in åtgärder där.


Dambergs svar till Eliasson

Enligt Dagens Nyheter skickade Dan Eliasson ett mejl på julafton till en norsk myndighetschef: 

”Själv har jag och MSB förespråkat snabbare och mer omfattande åtgärder många gånger. Men socialdepartementet och deras myndigheter har valt en annan väg.”

Nu svarar inrikesminister Mikael Damberg (S) på den kritiken. 

– Jag har inte uppfattat att MSB haft en annan syn på vår strategi. Men appen var en sådan. Regionerna sa att de absolut inte ville ha en app, och eftersom de står för smittspårning och sjukvård kräv det mycket för att vi ska köra över dem i en pandemi, säger han i Morgonstudion.