Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

CORONA: Här är morgonens nyheter

Senaste nytt med Expressen TV.

Region Skåne bedömer att det kan finnas flera fall av det muterade viruset. 

■■■

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson berättar i TV4 att han erbjudits vaccinationer av en privatläkare. 

■■■

Astra Zenecas vd slår tillbaka mot uppgifterna om skyddseffekten för medicintillverkarens vaccin. 

■■■

Här är morgonens coronanyheter.

Region Skåne: Kan finnas fler fall med muterat virus

Flera experter har varnat för att antalet fall av den brittiska mutationen kan vara långt många fler i Sverige än i Norge. Statsepidemiolog Anders Tegnell konstaterade att läget är ovisst: 

– Varken vi eller Norge vet egentligen hur många fall vi har i samhället, sa Anders Tegnell på tisdagens pressträff. 

I Skåne har hittills fem fall, varav två har tydlig resekoppling till Storbritannien, upptäckts av den brittiska mutationen. Totalt har det i Sverige konstaterats 95 fall av varav en tredjedel, 29 fall, saknar resekoppling.

– Det är inte osannolikt att det finns fler fall av den brittiska muterade stammen i Skåne än det vi hittar via provtagning och typning, säger Eva Melander, Skånes smittskyddsläkare.


Leif GW Persson har erbjudits vaccin – privat

Polisprofessorn och författare Leif GW Persson riktade i går kritik i Aftonbladet mot den svenska vaccinationstakten. Han berättade att han isolerat sig sedan pandemins start och att han funderar på att flytta till Israel – där vaccinationerna går betydligt fortare. På onsdagsmorgonen medverkade 76-åringen i TV4 Nyhetsmorgon och berättade då att han erbjudits en vaccindos av en privatläkare. 

– De kan ge mig det där omgående och det är tydligen helt i sin ordning, säger han i programmet och berättar att det inte var ”så dyrt”.

Astra slår tillbaka mot vaccinuppgifter

På måndagen rapporterade tyska medier att skyddseffekten för Astra Zenecas vaccin är lägre än tio procent för personer äldre än 65 år.

Astra Zenecas vd Pascal Soriot slår tillbaka mot de tyska medieuppgifterna. 

– Jag vet inte var de har fått de siffrorna från. Varför skulle alla dessa tillsynsmyndigheter världen över godkänna vårt vaccin om dess effekt bara var åtta procent?, säger Pascal Soriot till italienska La Repubblica.

Men Soriot kunde inte ge något svar på vaccinets egentliga effekt:

– Jag har inte den siffran just nu, vår forskargrupp håller på att slutföra analysen.