Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS CORONA: Promenad kan rädda dig från svår covid-19 • Coronatestad personal jobbar i väntan på svar • Vaccinerade kan fortsätta sprida virus

Följ senaste nytt om coronaläget.

En pulshöjande promenad om dagen ökar chansen att klara sig från att bli svårt sjuk av covid-19.

■■■

Personal i vård- och omsorgen som tagit test för corona fortsätter jobba i väntan på provsvar.

■■■

Trots att vaccinerade blir skyddade mot viruset skulle de fortfarande kunna sprida smittan vidare – men spridningen kommer sannolikt dämpas.

■■■

Expressen ger dig morgonens coronanyheter.

Promenad kan skydda mot svår covid-19

Forskning visar att personer med dålig fysisk kondition har högre risk att drabbas av svår covid-19 jämfört med mer vältränade personer.

Fysisk aktivitet förbättrar immunförsvaret - och det krävs inte så mycket rörelse för att öka motståndskraften, rapporterar TT.

– Man behöver inte ens vara ombytt. Det viktigaste är att få en regelbundenhet och att få in det i vardagen. Det kan handla om en pulshöjande promenad, eller något i den stilen, säger Elin Ekblom Bak, docent vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm.

Omsorgspersonal jobbar i väntan på svar

I Sverige finns det inga regler som kräver att anställda inom vård och omsorg stannar hemma ifall de misstänker att en person de bor med kan vara smittad.

Sveriges Radios Ekot har pratat med flera personer inom äldreomsorgen som oroar sig för att det ska kunna leda till ökad smittspridning på boendena.

Folkhälsomyndighetens bedömning är att personer utan symtom står för en liten del av smittspridningen, men Sveriges smittskyddsläkare uppger i enkätsvar till Ekot att man hanterar frågan olika ute i landet. 

Vaccinerade sprider smittan – men mindre

Tre vaccin väntas bli godkända runt nyår, och ser dessutom ut att ha ett starkt skydd mot covid-19. Men trots att de vaccinerade blir skyddade mot viruset skulle de fortfarande kunna sprida smittan vidare. Om viruset kan ta sig ned i de övre luftvägarna så kan smittan teoretiskt fortsätta att spridas via nysningar.

Men det finns hopp om att vaccin också kommer att dra ner spridningen, berättar vaccinforskaren Matti Sällberg för SvD.

– Det är fullt rimligt att de skulle kunna göra det. De ger sannolikt upphov till immunsvar som begränsar virusförökningen, och det är en viktig nyckel. Det innebär troligtvis att de som vaccineras får en kortare och lägre virusförökning. Då blir de mycket mindre smittsamma och dessutom under kortare tid.

Ny teknik kan hindra smittspridningen av coronaviruset .