Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS CORONA: Professor: Tredje vågen redan här • Regionernas larm: Dålig samordning kring vaccinet • Svaret efter kritiken mot Hallengrens ord i SVT: Misstolkar

Senaste nytt.

Den tredje vågen är redan här, befarar Joacim Rocklöv, professor och epidemiolog. 

■■■

Dålig samordning riskerar att göra Sveriges vaccineringsarbete ineffektivt. Det larmar regioner om.

■■■

Kritikerna har misstolkat socialminister Lena Hallengrens uttalande om munskydd, menar ministerns presskontakt Sofia Brändström.

■■■

Expressen ger dig morgonens coronanyheter.

Professorn: Tredje vågen är redan här

Joacim Rocklöv, professor och epidemiolog, befarar att den tredje vågen redan är här och att situationen i Sverige kan bli ”extremt problematisk”. 

Det var oron för en tredje våg som fick regeringen att skärpa coronarestriktionerna. Detta i ett läge då smittkurvan hade börjat peka uppåt igen. 

Enligt Rocklöv kom de utökade restriktionerna för sent. Rocklöv oroas särskilt av de ännu okända följderna av de muterade virusvarianter som tar allt större plats. 

Fredrik Elgh, professor och överläkare, är dock inte lika övertygad, även om han oroas över de senaste dagarnas smittspridningskurva som ”gått spikrakt upp”. 

Utöver att vara mer smittsamma befaras de nya mutationerna även kunna ge allvarligare symptom. Det varnade WHO för under torsdagen.  

Dålig samordning kring vaccinet, larmar regioner

Arbetet riskerar att bli onödigt ineffektivt, enligt företrädare för regionernas coronavaccinering som Ekot har talat med. 

Orsaken uppges vara bristande samordning, där landets 21 regioner på egen hand behöver komma fram till lösningar på ett antal utmaningar. Detta trots att de ”i mångt och mycket ska göra samma sak”, enligt Karl-Johan Lindner, verksamhetschef för enheten för sjukvårdsfarmaci, Region Västmanland.

Munskyddsbråket efter Hallengrens ord i SVT

I sociala medier anklagas socialminister Lena Hallengren för att ha ljugit i SVT:s Aktuellt. 

– Jag säger det som jag och Folkhälsomyndigheten och många andra sagt sedan den här pandemin började: Munskydd ska användas, och det ska behandlas som den skyddsutrustning det är, sa Hallengren i onsdagens sändning. 

Moderaterna i Stockholm, SvD:s ledarskribent Susanna Silfverskiöld och Sverigedemokraternas Markus Wiechel är några av kritikerna.  

Ministerns presskontakt Sofia Brändström menar dock att Hallengrens uttalande har misstolkats. Socialministerns uttalande ska inte ses som ett påstående om att munskydd alltid har rekommenderats. 

Kändisar har erbjudits vaccin – Tegnells svar

Kändisarna erbjöds vaccin – så svarar statsepidemiolog Anders Tegnell.