Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS CORONA: Oron i Gävle efter skenande smittan • Astra Zeneca kommer missa vaccinmål – igen • Smittan ökar i fjällen – skidturister pekas ut

Senaste nytt.

Gävlebor är oroliga för den ökade smittspridningen som Microsofts bygge tros vara en av källorna till.

■■■

Astra Zeneca missar på nytt vaccinmålet till EU.

■■■

Skidturister bidrar till ökad smitta enligt smittskyddsläkare.

■■■

Expressen ger dig morgonens coronanyheter.

Gävlebor om den ökade smittan

För att minska den snabba spridningen av muterat coronavirus införs nu strikta restriktioner i Gävleborg.

Fackförbundet Byggnads är kritiskt efter klusterutbrottet på Microsofts byggen i regionen – som innebär att arbetarna inte ska vistas på stan.

– Eftersom gästarbetarna generellt har usla boenden och saknar rättigheter så får vi en ökad smittspridning, säger regionala ordföranden Kim Söderström.

LÄS MER: Oron i Gävle efter skenande smittan

Källa: Astra Zeneca missar vaccinmålet igen

Astra Zeneca kommer inte heller under det andra kvartalet att lyckas leverera antalet coronavaccindoser till EU som det var sagt enligt en EU-källa med insyn i förhandlingarna, rapporterar Reuters.

Enligt källan kommer bolaget inte ens kunna leverera hälften av de utlovade 180 miljoner vaccindoserna. En talesperson för Astra Zeneca säger till Reuters att man fortfarande hoppas kunna leverera enligt avtal.

– Vid det här stadiet arbetar Astra Zeneca för att öka produktiviteten i EU:s försörjningskedja och för att använda sin globala kapacitet för att kunna leverera 180 miljoner doser till EU under andra kvartalet, säger en talespersonen.

Med det nya beskedet kan Astra Zenecas leveranser till EU komma att handla om cirka 130 miljoner doser till i slutet av juni, långt under de 300 miljoner som de åtagit sig att leverera.

LÄS MER: EU får bara häften av vaccindoserna för andra kvartalet 

Skidturister har bidragit till ökad smitta i fjällen

I Åre mer än fördubblades antalet självtester av misstänkt covid-19 förra veckan, som var sportlovets första, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Normalt tas det kring 400 prov per vecka, medan förra veckan resulterade i över 900 coronaprov. Enligt smittskyddsläkare Micael Widerström står gäster i Åre och Sälen för en betydande del av antalet bekräftade fall.

I Åre är det omkring 40 bekräftat smittade skidturister, i Sälenområdet handlar det om ett 70-tal gäster.

– 15 procent är gäster som inte kan ha blivit smittade i Åre, utan hade smittan med sig, säger Micael Widerström.

LÄS MER: Smittskyddsläkare: Skidturister bidrar till ökad smittspridning