Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS CORONA: Det viktigaste i korthet

Senaste nytt.

Kroppen kan utveckla antikroppar mot Astra Zenecas vaccin.

■■■

Ett nytt läkemedel för covid-19 har testats i Sverige.

■■■

Smittan har ökat med nästan 100 procent i Stockholm.

■■■

Det här är morgonens viktigaste coronanyheter.

Okända risken med Astra Zenecas vaccin

De nya virusmutationerna kan leda till att vaccinerna måste uppdateras.

Men flera – däribland Astra Zenecas och det från Johnson & Johnson – bygger på en teknik där kroppen kan utveckla antikroppar mot vaccinet i sig.

– Det man sett är att Astra-vaccinet har ett sämre svar mot en virusvariant. Det funkar bra mot den brittiska mutationen B.1.1.7, men har i kliniska studier visat på dålig skyddseffekt mot den sydafrikanska B.1.351, säger vaccinexperten Farshid Jalalvand och konstaterar:

– Problemet är alltså tvåfaldigt: Dels ett teknologiskt problem med att man kan bilda antikroppar mot själva ”budbilen”, dels att vaccinet från början verkar ha en sämre effektivitet mot virusvarianten.

Bland annat Astra Zeneca utvecklar lösningar för att kunna ge fler doser av vaccinet – däribland genom ett samarbete med ryska vaccintillverkaren bakom Sputnik V.

– Det kan hända att ett samarbete blir framgångsrikt, att den tredje dosen blir en vaccinhybrid med Sputnik och på vis kommer runt problemet med antikroppar mot vektorn, säger Farshid Jalalvand. 

LÄS MER: Okända risken med Astra Zenecas vaccin

Nytt läkemedel för covid-19 testas

Coronaläkemedlet bamlanivimab har för första gången använts i Sverige, rapporterar SVT Nyheter.

Under nästa vecka kommer den första ordinarie leveransen på 200 doser av läkemedlet till Sverige.

Enligt Läkemedelsverket ska bamlanivimab användas för behandling av ”mild till måttlig covid-19 hos vuxna och barn över 12 år och som har hög risk för svår covid-19, exempelvis personer med nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller på grund av medicinsk behandling.”

Socialstyrelsen har begärt en beredskapslicens för läkemedlet på grund av efterfrågan från vården.

Läkemedlet har dock inte visat sig vara effektivt mot svårare covid-19-infektioner, uppger Läkemedelsverket på sin hemsida.

Kraftig smittoökning i Stockholm

De bekräftade coronafallen har ökat med nästan 100 procent under de senaste tre veckorna, skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande.

– Under de tre senaste veckorna har antalet konstaterade fall i princip ökat med 100 procent. Nu börjar vi också se en liten ökning av antalet patienter med covid-19 som är så svårt sjuka att de är i behov av sjukhusvård. Vården säkerställer nu att alla som är i behov av akut och nödvändig vård ska få det även om antalet patienter med covid-19 ökar igen, säger tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Bratt i pressmeddelandet.

Under hela vecka 8 konstaterades 6 336 nya fall av covid-19. i Stockholm. Under vecka 7 konstaterades 5 081 nya fall.

Totalt vårdas 319 patienter med konstaterad covid-19 på akutsjukhus eller geriatrisk vård. Det är 33 fler än i den senaste lägesrapporten 26 februari.