Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

MORGONENS CORONA: Tre viktigaste just nu

Senaste nytt.

Moderna tar fram vaccin på Sydafrikans variant.

■■■

Förskola i Gävle visste om smitta utan att informera föräldrar.

■■■

Västra Götaland ger dos två till friska och folk som gått före i kön på bekostnad av personer i riskgrupp. 

■■■

Expressen ger dig morgonens coronanyheter.

Moderna utvecklar sitt vaccin mot mutation

Under onsdagen avslöjade Moderna att bolaget är på gång att få fram ett uppdaterat vaccin som riktar in sig på muterade varianter av coronaviruset, rapporterar TT.

Företaget har producerat råmaterial till ett uppdaterat vaccin som ska rå på den sydafrikanska virusvarianten som kan vara mer motståndskraftig mot befintliga vacciner. Vaccinet har nu skickats till den amerikanska folkhälsomyndigheten NIH för ytterligare studier.

Moderna höjer också sin förväntade globala vaccinproduktion för 2021 från 600 miljoner doser till 700 miljoner, och undersöker samtidigt om det går att utöka produktionen till en miljard doser i år.

LÄS MER: Moderna utvecklar sitt vaccin för den sydafrikanska mutationen 

Förskola informerade om corona – elva dagar efter utbrott

I början av februari bröt coronasmitta ut på Korpvägens förskola i Gävle. Janni hennes son och barnets pappa smittades. I fredags förra veckan fick Janni tillbaka sitt provsvar och först då skickades information om smitta ut till andra föräldrar – elva dagar efter utbrottets början.

– Det är konstigt att man inte får veta att det är smitta i skolorna av förskolecheferna eller rektorerna, säger Janni.

LÄS MER: Förskola mörkade utbrott – Jannis barn smittades

Friska får dos två före prioriterad riskgrupp

Friska och folk som gått före i kön i Västra Götaland får sin andra dos före personer i riskgrupp. Regionen har beslutat att personerna ska gå före i kön ännu en gång, rapporterar SVT Väst.

Bland personerna finns chefer och personal inom vården som fått doser som annars hade gått till spillo, men även privatpersoner som gått före via en länk avsedd för vårdpersonal.

Anledningen är att en andra dos enligt rekommendationerna ska ges fyra veckor efter dos ett. Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att man kan vänta upp till tolv veckor med dos två för dem som inte tillhör en prioriterad grupp, men regionen väljer en annan linje.

Ännu har inte alla i fas ett vaccinerats i Västra Götaland.

LÄS MER: Friska som gått före i kön får dos två – före gamla och sjuka