Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Morgan Johansson tillsätter utredning för att stoppa coronafusk

Under torsdagen presenterade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson en ny utredare.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har tillsatt en utredning för att få bukt på det ökade fusket under pandemin.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under torsdag morgon höll  justitie- och migrationsminister Morgan Johansson pressträff angående det ökade fusket.

Johansson meddelar att regeringen kommer tillsätta en särskild utredning och ”antifuskgeneral”. 

– En del vill roffa åt sig, och det får vi inte vara naiva inför. Med ena handen delar man ut pengar till aktieägare och i ena handen vill man ha pengar från staten. Det är helt oanständigt, fortsätter Johansson.

 Morgan Johansson tog upp det ökade fusket och missbruket av coronarelaterade stödåtgärder under torsdagens pressträff. 

– Det ska handla om fusk och fiffel i spåren av den krisen vi upplever, inledde han pressträffen med att säga. 

På det ”fusk och fiffel” som ska stoppas tar Johansson som exempel bolag som vill dela ut miljarder till aktieägare och samtidigt få stöd från staten samt uppgifter om fusk med permitteringar.

– I en krissituation tänker de flesta på vad man kan göra för att hjälpa till. Så fungerar de flesta av oss, men inte alla. Andra tänker på hur de ska roffa åt sig så mycket som möjligt av de offentliga medlen, säger Johansson.

– Det får vi inte vara naiva för.

Kommer tillsätta en ”antifuskgeneral”

Johansson berättar att regeringen nu kommer tillsätta en krisgrupp för att identifiera riskfaktorerna. 

– Åtgärder som vidtagits i olika avseende i skattepengar. Karensavdraget, nya system för korttidspermittering, nedsättning av arbetsgivaravgifter, stora insatser i förhållande till banksektorn. Sammantaget uppgår det till stora belopp.

– Samtidigt vet vi att beredningen av förslagen gått snabbt. Då finns det risk att det finns luckor i systemen. Då gäller det att vara vaksam. Därför tillsätter vi en utredare, det blir ett brett uppdrag, säger Morgan Johansson. 

Johansson meddelar att den före detta generaldirektören för Domstolsverket Stefan Strömberg kommer att hålla i utredningen. 

– Särskilda utredaren ska redovisa varje månad varje månad. Utredaren blir Stefan Strömberg. Han har varit generaldirektör för Domstolsverket, bland annat. Han har ett mycket stort, unikt, nätverk. Han blir vår antifuskgeneral. Den som ska slå larm till regeringen om han ser systemfel eller oenigheter.

Regeringen ska tillsätta en särskild utredare för att få bukt på fusk med coronastöd.