Moderaterna KU-anmäler Lena Hallengren för uttalande om munskydd

Här är Lena Hallengrens omdiskuterade svar i Aktuellt.
Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna har KU-anmält Lena Hallengren (S) efter ett uttalande om munskydd i SVT. 

Fredrik Schulte (M), som står bakom anmälan, menar att socialministern försöker påskina att hon och FHM alltid har varit för munskydd. 

– Det är glasklart. Hon säger uttryckligen att hon och Folkhälsomyndigheten hela tiden sagt att munskydd är någonting som de rekommenderar att man använder. 

Under onsdagens Aktuellt i SVT fick socialminister Lena Hallengren (S) en fråga om andra partiledares önskemål om munskyddskrav i trånga miljöer och kollektivtrafik.

Hon svarade så här:

– Jag har hört två partier uttala att de vill ha skärpta krav på munskydd. Och jag säger det som jag och Folkhälsomyndigheten och många andra sagt sedan den här pandemin började: Munskydd ska användas, och det ska behandlas som den skyddsutrustning det är, svarade Hallengren i Aktuellt.

Uttalandet har sedan tidigare kritiserats av M och SD på sociala medier. Moderaterna Stockholm kallade det under torsdagen för ”lögn” på Twitter

Anmälts till KU

Nu har Moderaterna anmält det till Konstitutionsutskottet, som ansvarar för att bland annat granska ministrarna. Den riksdagsman som står bakom anmälan, Fredrik Schulte (M), menar att Lena Hallengren i SVT:s uttalande försöker ge sken av att hon alltid varit för munskydd. Han skriver i anmälan: ”Regeringens motstånd mot munskydd var under lång tid tydligt”. Nu vill han att KU granskar Lena Hallengrens uttalanden. 

– När Sverige är i färd med att ändra sin inställning till användandet av munskydd så försöker hon sätta bilden av att det här är någonting hon alltid har tyckt. Fast det går direkt på tvärs mot hur hon alltid har agerat, säger Fredrik Schulte. 

Lena Hallengren avböjer att kommentera anmälan. Däremot skriver hennes pressekreterare Elin Aarflot i en kommentar: ”Det framgår i intervjun att det hon talar om är att munskydd ska användas och behandlas som den skyddsutrustning det är”. 

Munskydd

Frågan om munskydd har varit omdebatterad länge. Mellan maj och december i fjol var Folkhälsomyndighetens inställning att munskydd ”kan” användas inom vård och omsorg som en extra smittskyddsåtgärd, men i december ändrades det till ”bör”. 


I januari kom råd om att bära munskydd i kollektivtrafik. 


Moderaterna vill att personer utan munskydd i kollektivtrafiken ska kunna bötfällas. 

Vanligaste misstagen med munskydd 

Bästa knepen för dig som använder munskydd.