Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Missen: Yngre kunde boka tid för vaccinering

Flera regioner öppnar upp fas 4.
Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i region Stockholm.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alltid öppet är appen där man bokar vaccintid.
Foto: JONAS EKSTROMER / TT NYHETSBYRÅN

Under tisdagen har personer i region Stockholm som tillhör fas 4 kunnat boka tid för vaccinering – trots att regionen inte öppnat för åldersgruppen ännu.

Vaccintider på Karolinska sjukhuset gick under tisdagsförmiddagen att boka i regionens egen vårdapp för personer i fas 4, trots att tiderna var avsedda för fas 3. Enligt Claes Ruth som är funktionschef för medicinsk diagnostik på Karolinska sjukhuset undersöker man nu vad det beror på.

– Vi håller på och tittar på det. Antingen är det en teknisk bugg eller så är det så att folk har utnyttjat systemet, säger han.

Brev som intyg

Alla i fas 3 – som är 65 år eller äldre samt yngre som tillhör en riskgrupp – har fått ett brev hem och får sedan boka en tid. Men i själva tidsbokningen i appen är det inte tekniskt möjligt att begränsa bokningen till vissa medicinska riskgrupper eller diagnoskriterier, enligt Claes Ruth. Det skulle kunna förklara att även yngre som inte tillhör en riskgrupp har kunnat boka.

Systemet bygger på att man tar med sig sitt brev för att intyga på plats vid vaccineringen att man har rätt att få vaccin.

På 1177.se står det att ”Bokningen för dig i fas 4 är inte öppen”. Enligt vaccinsamordnaren i region Stockholm Magnus Thyberg pågår en löpande bedömning av bokningstryck och andel vaccinerade i fas 3 för att besluta om nästa fas.

Kan bli tidigare

– Det är rimligt att anta att när bokningstrycket minskar och andelen vaccinerade är ganska högt att vi kan tidigarelägga starten av fas 4, säger han.

Planen är sedan tidigare att öppna för fas 4 i mitten av maj, men det kan alltså bli tidigare.

Senaste dagarna har det rapporterats om många lediga tider i Stockholm, men det betyder inte att vem som helst kan gå dit och få vaccin.

– Det är viktigt att vi håller ihop regionen och att vi har ett regionalt beslut om gå vidare, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare.

Efter avstannade dödstal – så blir kommande veckor

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, om hur de närmaste veckorna blir.