Ministern vill ge bort doser – innan alla svenskar fått

Biståndsminister Per Olsson Fridh, Miljöpartiet.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Det är viktigare att vi vaccinerar i hela världen, än att vi vaccinerar klart hela befolkningar i några delar av världen”, säger biståndsministern till Dagens industri.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges nya biståndsminister Per Olsson Fridh, MP, tycker att Sverige ska skänka vaccin till andra länder när riskgrupperna vaccinerats.

Regeringen arbetar för att EU:s medlemsländer ska avstå doser till förmån för fattigare länder, rapporterar Di.

– Det är viktigare att vi vaccinerar i hela världen, än att vi vaccinerar klart hela befolkningar i några delar av världen, säger ministern i en intervju med tidningen.

Under torsdagen meddelade regeringen att det svenska vaccinmålet om att alla vuxna ska ha fått en första dos innan juli inte kommer kunna hållas. Sveriges nytillträdda biståndsminister, miljöpartisten Per Olsson Fridh, tycker att Sverige borde börja skänka bort vaccin till andra länder i stället för att vaccinera klart hela den svenska befolkningen, skriver Dagens industri.

EU-rapporter som tidningen tagit del av bekräftar att Sveriges regering redan nu arbetar för att medlemsländer ska avstå doser till fattiga länder utanför EU genom vaccinsamarbetet Covax.

– Man kan inte vänta med att vaccinera resten av världen tills EU är färdigvaccinerat. Då kvarstår risken att viruset sprider sig, muterar och blir mer ohanterligt, säger Per Olsson Fridh till Di.

Bildt vill dela med sig

Utrikesminister Ann Linde uppger att Sverige inte själva kan välja att donera doser eftersom man är en del av EU-upphandlingen.

Sverige har dock hjälpt Norge med vaccin inom upphandlingen.

Carl Bildt, som nu är WHO:s sändebud för att påskynda utveckling och tillgång till covidvaccin, tycker att länder måste vara generösare.

– Vi har ett egenintresse i Sverige – och även i andra länder som USA, Indien, Portugal eller Sydkorea – att pandemin kan kontrolleras. Vi vet att risken annars är att viruset muterar och vi får fler varianter som gör att vi går miste om det vi redan har uppnått, säger Bildt till SvD.

Åkesson: ”Fullständigt horribel uppfattning”

Men inställningen har fått kritik. SD-ledaren Jimmie Åkesson säger till TV4 Nyheterna:

– Jag trodde först att det var ett dåligt aprilskämt. Nu har vi precis nåtts av nyheten att vi överger vårt inhemska vaccinmål, och att vi får skjuta det på framtiden.

– Det är förstås en fullständigt horribel uppfattning att vi ska ge andra länders medborgare vaccin innan vi vaccinerat vår egen befolkning.


Se mer:

"Kommer inte betyda så mycket"