Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ministern: Skolorna kan stängas efter jul

Frisören Annelie Lövgren insjuknade i covid-19 för sju månader sedan och tappade en stor del av håret. Flera av hennes kunder vittnar om samma sak.
Utbildningsminister Anna Ekström (S).
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gymnasieelever. Genrebild.
Foto: HASSE HOLMBERG/TT / FOTOGRAFERNA HOLMBERG TT NYHETSBYRÅN
Jullovet närmar sig – och medför ökad risk för coronasmitta.
Foto: Henrik Holmberg / TT / HENRIK HOLMBERG/TT

Pandemin tar inte hänsyn till jullovet. 

Det säger utbildningsminister Anna Ekström (S) som flaggar för att skolor kan stängas om smittan tilltar efter ledigheten:

– Från regeringens sida följer vi det här oerhört noga.

Med dryga månaden kvar till julafton börjar gymnasie- och grundskoleelever blicka mot jullovet. Men i år är inget som vanligt.

Hösten har inneburit en ökad coronasmitta – och Folkhälsomyndigheten har varnat för att viruset sprids snabbt bland unga. Av alla i Sverige som testade sig för covid-19 förra veckan var åldergruppen 17-19-åringar den där flest var positiva. Omkring 18 procent i gruppen var smittade. Samma andel för befolkningen som helhet var 10 procent.

Utbildningsminister Anna Ekström menar att gymnasie- och skolelever nu måste ta ansvar under ledigheten.

– Det är viktigt att komma ihåg att pandemin tar ju inte hänsyn till jullovet. De regler som gäller kommer att gälla oavsett vilken högtid vi är inne i, säger hon.

Ekström: Fullt beredda att stänga

När skolan startar upp igen efter lovet måste reglerna inskärpas med ny vigör, säger Ekström. Det handlar om att hålla avstånd till lärare och elever i korridorerna, undvika kramar och fester, samt att stanna hemma vid symtom.

– Våra skolor är inte byggda för en pandemi. Men ju mer gymnasieungdomarna kan göra sitt bästa för att följa reglerna, desto större blir chansen att vi kan hålla skolorna öppna.

När smittan tog fart i våras rekommenderade regeringen att gymnasie- och högskolor skulle stänga. I dagsläget finns ingen tydlig gräns för när ett liknande besked kan komma.

– Skulle det behövas kommer vi inte tveka på att stänga skolorna, säger Anna Ekström.

”De som gör rätt är hjältar”

I helgen rapporterar Expressen om unga som coronatestar sig för för att kunna festa. Även tidigare har rapporter kommit om unga som tummar på rekommendationerna, trots regeringens och myndigheternas varningar.

Utbildningsministern tror dock att det handlar om en minoritet unga som inte följer reglerna.

– De flesta hittar sätt att hantera reglerna, att inte bete sig på ett smittfarligt sätt. De som gör rätt, de är hjältar bland dagens ungdomar, säger hon.

– Jag tycker också att vi som är vuxna har ett ansvar här. Vi föräldrar måste ta de här svåra samtalen med våra ungdomar, vi måste tjata kärleksfullt men ändå tydligt. Sedan måste vi vuxna också föregå med gott exempel. Ungdomar gör inte som man säger utan som man gör.

Professorn: Då kan man boka sina tågbiljetter för julfirandet.