Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern: Skillnaden i strategi är överdriven

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Norges hälsominister Bent Høie tycker inte att det skiljer så mycket mellan Sverige och Norges coronastrategier.Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
I Norge har 275 människor dött med bekräftad covid.Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES
Människor på gatan i Oslo.Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

I Norge har 275 dött människor dött i covid-19, i Sveriges 5 895.

Men Norges hälsominister Bent Høie tycker ändå inte att ländernas taktik skiljer sig åt.

– I det stora hela så är skillnaden mellan länderna som den beskrivs i den offentliga debatten överdriven, säger Høie i SVT:s Aktuellt.

Ministern vill inte spekulera i varför Norges dödstal skiljer sig så markant från Sveriges. Men en förklaring kan vara att Norge agerade snabbare, anser han. Bland annat genom att införa besöksförbud på äldreboenden.

– Jag har inte uppfattat det som att Sverige och Norge har haft så olika strategier. Det har varit skillnad på tidpunkterna för när man infört olika regler. Resultaten när det gäller dödsfallen är olika och det kommer att bli intressant att se om det går att hitta någon bra förklaring till den olikheten, säger Bent Høie i Aktuellt.

Antalet nya coronafall har senaste tiden ökat i Oslo. De senaste två veckorna har 603 nya fall registrerats i den norska huvudstaden, enligt Dagbladet.

Lättade restriktioner

Men trots ökningen lättar Norge på vissa av sina restriktioner. Krogar får nu ha öppet till midnatt och taket för folksamlingar har höjts till 600 personer.

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg sa förra veckan att det ”börjar bli svårt att hänga med” i alla norska restriktioner – vilket Bernt Høie håller med om.

– Alternativet att ha väldigt stränga regler i områden där det inte har förekommit någon smitta på lång tid framstår för oss som dåligt. Då är man rädd att folk kommer att tröttna och inte orka följa riktlinjerna, säger han i Aktuellt.

Andra restriktioner som varit omdebatterade är reglerna för svenskar som reser till Norge, då enbart personer från vissa svenska regioner behöver sitta i karantän.

Glädjebeskedet: Immunitet tidigare än väntat