Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern: ”Barn och kvinnor riskerar att fara oerhört illa”

Jämställdhetsminster Åsa Lindhagen.Foto: ALI LORESTAIN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Även jämställdhetsminister Åsa Lindhagen varnar nu för våld i nära relationer som en effekt av coronakrisen. Social isolering, tillsammans med ekonomisk kris, skapar en situation som kan leda till ökat våld, vilket Expressen och Veckorevyn berättat om i en gemensam granskning. 

– Det finns en överhängande risk att vi ser en ökning av brotten som begås i hemmet, säger Lindhagen.

Coronavirusets framfart har gjort att människor försöker minimera sina sociala kontakter och arbeta från hemmet i den mån det går. I Sverige gör man just nu allt man kan för att minska smittan och på så sätt avlasta sjukvården och rädda de som tillhör riskgrupperna. Men det är inte bara sjuka och gamla som drabbas hårt. 

– Är man i en våldsam relation så betyder mer tid i hemmet att man också har en större utsatthet för våld, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

Även barn i hem där våld förekommer riskerar att få det svårt. På samma sätt som barns utsatthet för våld, men också bevittnande av våld mot deras mammor, ökar under skolloven så ökar det även nu, menar Åsa Lindhagen. 

– Både barn och kvinnor riskerar att fara oerhört illa i och med coronakrisen. Det är en väldigt allvarlig följdeffekt av det som sker nu, säger Lindhagen. 

Mycket ansvar hos socialtjänsten

Hon menar att det här är en risk som har tagits med i de bedömningar och rekommendationer som regeringen hittills kommunicerat i samband med coronakrisen, och att de följer utvecklingen noggrant. 

Har du en pågående dialog med socialminister Lena Hallengren och justitieminister Morgan Johansson kring det här också? 

– Vi har en dialog kring frågan om exempelvis våld i nära relationer hela tiden. 

Men har ni det specifikt kopplat till coronakrisen?

– Ja, vi diskuterar riskerna specifikt. Framförallt socialministern har en stor roll här, i och med att mycket av ansvaret ligger på socialtjänsten och för att det är kommunerna som ska se till att kvinnor får den hjälp och stöd de behöver. 

Under dagen ska jämställdhetsminister Åsa Lindhagen träffa Unizon, en organisation som samlar över 130 tjej- och kvinnojourer, för att höra vilka behov de har. En konsekvens av den just nu ökade utsattheten för våldsdrabbade kvinnor är att många jourer har utökat sina telefon- och chattider. 

Kommer regeringen att ge kvinnojourerna runtom i Sverige mer pengar för att de ska klara belastningen som nu uppstår?

– Jag vill att de ska föra fram sina behov och berätta vad de vill att regeringen ska göra, och jag välkomnar ett samtal om vad de själva också kan bidra med.

Du utesluter inte att ni kommer ge extra finansiering till jourerna?

– Jag utesluter ingenting just nu. Vi följer utvecklingen minut för minut, och är medvetna om att utsatta kvinnor är en riskgrupp. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.