Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljardsatsning för att producera vaccin i USA

För några dagar sedan meddelade Donald Trump att landet skulle börja massproducera respiratorer.
Det nya coronaviruset.Foto: CDC HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
President Donald Trump har upprepat att anledningen till att USA har flest fall i världen är att man testar mer än någon annanstans.Foto: STEFANI REYNOLDS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nu ska coronavaccin massproduceras i USA.

Det amerikanska läkemedelsbolaget Johnson & Johnson och regeringen investerar en miljard dollar – för att kunna tillverka mer än en miljard doser av vaccin.

Globalt sett har över 37 000 personer dött i coronaviruset, enligt sammanställda siffror från Worldometers. Över 775 000 personer har bekräftats smittade.

USA är värst drabbat sett till antalet fall: 156 689 stycken.

Satsar 10 miljarder för vaccin

President Donald Trump har upprepat att anledningen till att USA har flest fall i världen är att man testar mer än någon annanstans. Parallellt med det pågår arbetet med att ta fram nya vaccin.

Läkemedels- och medicinteknikbolaget Johnson & Johnson gick på måndagen ut med att bolaget tillsammans med den amerikanska regeringen satsar en miljard dollar – drygt 10 miljarder kronor – för att skapa kapacitet nog att tillverka fler än en miljard doser av ett nytt vaccin.

– Världen står inför en akut allmän hälsokris och vi är fast beslutna att göra vår del för att göra ett covid-19-vaccin tillgängligt och prisvärt globalt så snabbt som möjligt, säger vd:n Alex Gorsky i en kommentar.

Nytt vaccin kan testas i september

Johnson & Johnson tror att man kan ha ett vaccin redo tidigt under 2021. Det är betydligt snabbare än de 18 månader det brukar ta för vacciner att testas, godkännas och tillverkas, skriver Reuters. 

Det vaccin bolaget har valt att gå vidare med har testats i laboratorier. Enligt Reuters kommer man snart testa på djur, och i september räknar Johnson & Johnson med att börja testa vaccinet på människor.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Karlstad, klockan 05:59: Linnea och Pontus mimar till välkända låtar under nattpasset.