Miljardbelopp till Sveriges järnvägar

1,2 miljarder i bidrag ges till Sveriges järnvägar och bredband.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Mount Everest syns från 20 mils avstånd under coronapandemin och en 100-årig coronahjälte ska adlas av drottning Elizabeth. 

Här är dagens positiva nyheter. 

1,2 miljarder kronor till järnvägar och bredband 

Regeringen och samarbetspartierna ger 1,2 miljarder kronor till järnvägar och bredband, skriver Ny Teknik

Pengarna ska gå till underhåll av vägar och järnvägar och för att kunna bygga ut bredband ute på landsbygden. 

– Det här har varit väldigt viktigt för oss, det handlar om vårt lands blodomlopp, om stora infrastrukturinvesteringar som är viktiga både för stad och land, säger Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson på en pressträff.

Bredbandet ska byggas ut på landsbygden.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

300 miljoner ges till ökat vägunderhåll av vägar på landsbygden, 720 miljoner till Trafikverket som kompensation för minskade banavgifter under coronakrisen och därefter ges 203 miljoner till bredbandsutbyggnaden som jordbruksverket sköter. 

– En sak vi har lärt oss under coronakrisen är behovet av ett väl utbyggt internet, säger Anders W Jonsson.

Enligt Anders W Jonsson gör miljarden skillnad.

– Det här kommer att märkas i allra högsta grad. Det är framtaget i en dialog med Trafikverket.

100-årige hjälten adlas av drottning Elizabeth 

100-åringen Tom Moore från Storbritannien har samlat in 462 miljoner kronor i coronapandemin.
Foto: VICKIE FLORES / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Krigsveteranen Tom Moore ville hjälpa Storbritanniens vårdpersonal i coronakrisen genom att samla in pengar och totalt har man nu fått in motsvarande 462 miljoner kronor. Nu kommer Tom Moore att adlas av drottning Elizabeth. 

Insamlingen skedde genom att gå 100 gånger med rullatorn genom sin trädgård innan han fyllde 100 år förra månaden. 

– Det här började som något litet och jag är tagen av britternas tacksamhet och kärlek, sade Tom Moore och uppmanade alla att ägna vårdpersonalen en tanke.

Tom Moore befordrades från kapten till överste i samband med 100-årsdagen förra månaden och nu kommer han alltså att adlas av drottning Elizabeth.

– Jag kunde aldrig för ett ögonblick ana att en så stor ära skulle tilldelas mig. Jag vill tacka hennes majestät drottningen, premiärministern och den stortartade brittiska befolkningen. Jag förblir i er tjänst, säger Tom Moore.

Portugal öppnar sina stränder igen 

Allt fler länder öppnar upp sina länder för att vinna tillbaka turisterna. Nu meddelar Portugal att man öppnar stränderna den 6 juni, skriver Independent

Portugal öppnar stränderna igen men med restriktioner.
Foto: SERHIY STAKHNYK / ADOBE STOCK

Landets premiärminister Antonio Costa säger att strandbesökare fortfarande kommer att behöva följa reglerna för social distansering, vilket i Portugal är 1,5 meters avstånd. 

Platserna på stränderna kommer att bli färre på grund av detta men solsökare kommer kunna ladda ner en app som gör det möjligt att se var det fortfarande finns plats. 

Även Italien och Spanien planerar att välkomna turister igen redan i juli. 

Mount Everest synlig från 20 mils avstånd  

Till följd av coronapandemin har de fossila utsläppen minskat. Nu kan man se Mount Everest från Katmandudalen, hela 20 mil bort, skriver news.com.au

https://twitter.com/NepaliTimes/status/1260936696096387072

Den omtalade bilden är tagen av fotografen Abhushan Gautam på Nepali Times och visar en klar utsikt över Himalaya-kedjan. Fram kikar Mount Everest. 

Många menar att fotot visar hur bra naturen läker mitt i pandemin. Andra trodde att de aldrig skulle få se samma utsikt igen. 

Missa inte: Nu kan du få notiser med positiva nyheter. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”Glada nyheter”.  

Här sjunger hon för sin mormor på äldreboendet