McDonald's personal snabbutbildas för att jobba inom omsorgen

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Flygpersonal på SAS inledde denna veckan utbildning vid Sophiahemmet till jobb inom vården efter att blivit friställda. Rasmus Saveman och Malin Öhman är två av av de SAS-anställda som utbildades.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu ska även personal från McDonald's, Grand Hôtel och Courtyard by Marriott Hotel få en pilotkurs på tre dagar i ett första steg.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Från och med nästa vecka snabbutbildas personal från McDonald's och Grand Hôtel för att kunna börja jobba inom omsorgen i Stockholm.

Planen är att utbilda hundratals.

– Den här overkliga situationen kräver extraordinära lösningar. Det går inte att lalla runt nu, säger Fredrik Hillelson, vd på Novare som är en del av satsningen.

Tidigare har permitterad SAS-personal erbjudits utbildning för att kunna få jobb inom vården.

Nu ska även hotell- och restaurangpersonal kunna gå ett snabbspår för att stötta samhället i coronakrisen – på olika omsorgsboenden runtom i staden.

På tisdag nästa vecka görs ett rum på Grand Hôtel i Stockholm till ett slags äldreboenderum för utbildning. Där ska 25 arbetslösa från McDonald's, Grand Hôtel och Courtyard by Marriott Hotel få en pilotkurs på tre dagar i ett första steg.

– Nu behövs snabbhet. Det finns folk som inte har lön nu, de måste börja tjäna pengar. Vi har fixat det här på två dagar, det är ett ultraspår, säger Fredrik Hillelson, vd på rekryterings- och utbildningsföretaget Novare som nu ingår i Beredskapslyftet tillsammans med Sophiahemmet, Stockholms stad och andra ur näringslivet.

McDonald's-chefen: ”Vi har en enorm resurs”

Efter nästa vecka är planen att öppna upp så att hundratals personer från fler verksamheter inom hotell- och restaurang kan gå utbildningen. De ska kunna få jobb inom omsorgen inom Stockholms stad och på sikt även andra kommuner i regionen.

– Nu måste vi alla hjälpas åt med att göra en samhällsinsats. Vi lever och verkar i Stockholm och har en enorm resurs i våra duktiga medarbetare, för oss är det viktigt att vara med och stötta det här initiativet med det vi kan, säger Erik Hellman som är driftchef för flera McDonaldsrestauranger i Stockholm i ett pressmeddelande.

Utbildningen leds av sjuksköterskor, och ska handla om omsorg i en krissituation med bland annat hygienrutiner, sekretess och vård i livets slut. 

Finansborgarrådet: ”Ett maratonlopp”

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad, säger att personalbehovet är och kommer att bli stort framöver. Bland annat eftersom sjukfrånvaron är hög, och eftersom smittan tagit sig in på vård- och omsorgsboenden i staden.

– Vi behöver förstärka upp och ha en långsiktig planering för bemanning. Det kommer vara ett maratonlopp. Tanken är att de ska in i våra verksamheter och avlasta den personal som finns i ett ansträngt läge där allt fler äldre blir allvarligt sjuka. Vi vet att avlastningen för de som redan jobbar är så värdefull, vi har ju tusentals äldre på våra vård- och omsorgsboenden. 

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – så får du hela tiden senaste nyheterna. 

Lovisa sökte sig från SAS till vården

”Vill hjälpa samhället på annat sätt”