Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Marielle, 39, dog med covid – utredningen läggs ned

Hör hur utvecklingen av vaccinet går.
Marielle, 39, vårdade coronasmittade på jobbet.
Karolinska universitetssjukhuset, som Marielle jobbade på, har inte brustit i sina rutiner konstaterar åklagaren.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Sjuksköterskan Marielle DeBruhl, 39, dog med covid-19.

Nu läggs förundersökningen ner.

– Det måste finnas ett samband med att man blivit smittad på arbetsplatsen och att man avlider, säger kammaråklagare Jennie Nordin. 

Marielle DeBruhl vårdade coronasjuka patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, där hon arbetade som sjuksköterska. 

Hon insjuknade själv och dog två veckor senare efter ett snabbt sjukdomsförlopp, 39 år gammal. 

– Marielle var en väldig varmhjärtad, glad och generös person som trodde på att det man sänder ut, det är det man får tillbaka. Att om man gör gott, så kommer det goda tillbaka till dig. Hon levde sitt liv efter det, berättade väninnan Margareta Hedin i Expressen. 

Fanns skyddsutrustning

Kammaråklagare Jennie Nordin inledde en förundersökning om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Enligt anmälan fanns det inte tillräcklig skyddsutrustning på sjukhuset.

Den utredningen har nu lagts ner.

– Jag kan säga att utredningen från Arbetsmiljöverket visar att Karolinska universitetssjukhuset dels gjort en riskbedömning, men också hade adekvat skyddsutrustning. Att personalen fått information om vilken utrustning som skulle användas. Och att de fått utbildning och information kring hur utrustningen skulle användas, säger hon. 

– Sammantaget kan man säga, kopplat till det här fallet, finns det inte några brister i sjukhusets hantering som relaterar till det här aktuella dödsfallet.

Inte dödsorsaken

Enligt obduktionen som gjorts var heller inte covid-19 den huvudsakliga dödsorsaken, berättar Jennie Nordin. 

Vad dödsorsaken är vill åklagaren av sekretesskäl inte gå in på. 

– Det räcker med att jag inte kan visa ett orsakssamband, det vill säga att den huvudsakliga dödsorsaken inte är covid-19 för att lägga ner en förundersökning om vållande till annans död, säger hon.

Expressen har varit i kontakt med Marielle DeBruhls make som godkänt att vi publicerar namn och bild. 

Se mer:

Så ska du agera om du har antikroppar – forskaren Marcus Buggert förklarar