Kina håller fast vid en nolltolerans mot covid-19. Sedan början av april har 26 miljoner Shanghaibor varit inlåsta i sin egen stad på grund av det största coronautbrottet hittills. Över 400 000 positiva fall har registrerats, de flesta har haft milda eller inga symptom, sedan omikronvarianten kom till miljonstaden. Totalt ska 17 personer ha registrerats döda under den senaste vågen rapporterar flera medier.
Filmer sprids nu på sociala medier där ilskan inne i staden kokar. Shanghaibor vittnar om att de inte har tillräckligt med mat, att barn som testar positivt tas från sina föräldrar och sätts i karantän, och att människor binds fast i sina hem för att förhindra dem från att gå ut, något bland andra Dagens Nyheter har rapporterat om.
I en video kan man höra hur flera personer i kör skriker ut att de behöver mer förnödenheter. Andra visar hur personal i vita skyddsdräkter brottar ner människor som vägrat följa de restriktioner och regler som nu råder i staden.
Sjuka får inte vård
Det har hänt att allvarligt sjuka har nekats vård på grund av covidsmitta. Dagens Nyheter skriver om två specifika fall; dels en sjuksköterska som inte komma in på det sjukhuset hon jobbade på efter att hon fick en astmaattack. När hon till sist accepterades på ett annat sjukhus var det för sent, och hon dog. I ett annat fall vägrades en 77-årig man med njurproblem dialys på grund av att han hade covid. Också han dog.
Organisationen kring nedstängningen har stora brister. Tester blandas ihop och karantänscenter har ibland bara enkla fältsängar och ingen möjlighet till att duscha i avskildhet, skriver Reuters.
Under våren har restriktionerna i Shanghai varierat och vid tillfällen har ett par miljoner invånare fått lämna sina bostäder, för att sedan åter påtvingas lockdown.
Låg vaccinationsgrad bland äldre
I Shanghai, som i många delar av Kina, är vaccinationsgraden bland äldre lägre än i de yngre åldersgrupperna. Enligt lokala myndigheter är endast 38 procent av stadens invånare över 60 år fullt vaccinerade.
Flera städer runtom i Kina är nedstängda. Bland annat Hongkong där drygt en miljon fall har rapporterats och 9 000 dödsfall har registrerats sedan omikron började spridas där i januari.
Kinas covidpolitik bygger på nolltolerans och när enstaka fall upptäcks stängs städer eller områden ner i omgångar. Genom hälsoappar övervakas efterlevnad av regelverken och spåning av smittan. Masstester genomförs regelbundet.
38 000 vårdarbetare från andra provinser i Kina har bussats in i miljonstaden för att hjälpa till med testning. Ett par tusen från den kinesiska armén har kallats in, dels som medicinsk personal men också för att patrullera gatorna och se till att restriktionerna efterföljs.