Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

M-kravet: 100 miljarder per månad för att rädda jobben

Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaterna vill satsa 100 miljarder kronor per månad i april och maj för att stötta näringslivet under coronakrisen.

Det meddelar partiet under en presskonferens på tisdagen.

 – Många av våra grannländer gör mer för att rädda jobben, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson.

På tisdagen har Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, och partiets ekonomiskpolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson, hållit i en pressträff i riksdagen.

Moderaterna kräver nu att Sverige byter strategi för att rädda jobben och stötta näringslivet under coronapandemin.

– Vi tycker regeringen underskattar riskerna. Företag slås ut, arbetslösheten stiger. Man ska ta i mycket i den akuta fasen så att företagen kan övervintra, säger Ulf Kristersson.

Den här krisen kan pågå längre än två månader. Hur lång uthållighet finns det för den här typen av väldigt kostsamma åtgärder?

– Ytterst finns det alltid en gräns naturligtvis. Men vi är i en akut fas, vi vet att de kommande två månaderna kommer att bli fasansfulla för många företag. Vi behöver ge företagen en planeringshorisont, säger Ulf Kristersson.

M vill satsa 100 miljarder kronor – per månad

Moderaterna har tre förslag för att stötta näringslivet, varav det första är att arbetsgivaravgifterna ska slopas helt i april och maj. 

För det andra vill man att korttidspermitteringen ska vara mer flexibel, och att företag ska kunna permittera mellan 80 till 100 procent, varpå staten ska ta 70 procent av lönekostnaden. Det, i stället för dagens läge, där företagen kan permittera 20, 40 eller 60 procent.

För det tredje vill Moderaterna att staten ska ta fasta kostnader för företag som tappar minst 30 procent av intäkterna under april och maj.

– Det här gör man i Norge och man gör det i Danmark, säger Elisabeth Svantesson.

Partiet vill att staten sammanlagt satsar 100 miljarder kronor per månad i april och maj för att genomföra förslagen.

 – Det här är ett sätt att slippa onödiga uppsägningar och slippa onödiga konkurser. Att se till att entreprenörer kan se ljuset i tunneln, säger partiledaren Ulf Kristersson.

Svenskt näringsliv: Angeläget med kraftfulla åtgärder

Svenskt Näringsliv tycker att Moderaternas förslag går i rätt riktning.

– Det är väldigt väldigt angeläget att snabbt få på plats mer kraftfulla åtgärder. Gör man inte satsningarna nu, kommer man att få leva med väsentligt större kostnader och sociala konsekvenser under väldigt lång tid, säger Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt näringsliv.

Hur fungerar dialogen mellan er och regeringen?

– Vi har en bra och rak dialog. Inriktningsmässigt delar vi uppfattning om var vi är på väg. Det är storleken, omfattningen och hastigheten där vi vill se mer, säger Jan-Olof Jacke.

Expressen söker finansminister Magdalena Andersson för en kommentar.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

M-ledarens kritik mot regeringen: ”Underskattar riskerna”.

LÄS MER: Näringstopparna: Så hård blir smällen mot ekonomin