Lyft för Löfven under krisen – när SD tappar

Folksamlingar på över 50 personer förbjuds.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Samtidigt minskar Sverigedemokraterna med nästan lika mycket, 1,2 procentenheter, till 22,1 procent.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Den politiska debatten mellan partierna har pausats när fokus ligger på att bekämpa konsekvenserna av coronaviruset.

Som en följd var rörelserna i opinionen mycket små i mars. 

Störst förändring syns hos Socialdemokraterna som ökar i väljarstöd, visar Svensk väljaropinion som Kantar Sifo gjort för Sveriges Radio Ekot.

Svensk väljaropinion är en sammanvägning av flera partisympatimätningar som Kantar Sifo gör för Sveriges Radio Ekot en gång i månaden. Mars månad visar i år inga större svängningar.

Störst förändring syns hos Socialdemokraterna, som ökar med 1,3 procentenheter till 24,7 procent. Samtidigt minskar Sverigedemokraterna med nästan lika mycket, 1,2 procentenheter, till 22,1 procent. Sympatierna för övriga partier är så gott som oförändrade.

– Det tror jag man ska förklara med att dels kommer partier som inte är i regeringsställning bort. Det är ju ett väldigt fokus på vad regeringen gör och vilka ställningstaganden de gör, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, till radion.

Krisen gör det politiska läget ovisst

Den lilla rörelse man kan se till Socialdemokraterna är främst kvinnliga väljare. Det tror Toivo Sjörén kan bero mycket på att Socialdemokraterna har ett större förtroende när det kommer till sjukvård än Sverigedemokraterna. 

– Det kan påverka rörelsen. Att man sluter upp bakom sittande regering kan också förklara lite grann. Kvinnor har lite större förtroende både för myndigheter och för regering i stort. Men det är små förändringar på marginalen.

Coronakrisen gör att det politiska läget är ovanligt ovisst.

– Det är ju läget just nu, men det kan ju vara snabba förändringar beroende på vad som händer. Drabbas vi ännu mer av ekonomin blir det kanske mycket mer debatt kring det, säger Toivo Sjörén.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.