Förra veckan larmade Greklands biträdande civilskyddsminister Nikos Hardalias om att smittan ökar på Chania i Kreta, men också i Syros, Rhodos, Trizinia, och Mytilene.
Han varnade samtidigt för att flera av de populära semesterorterna kan vänta sig skärpta restriktioner om inte trenden vänder.
– Lokal epidemiologiska data visar antingen en liten eller en stor ökning, snarare än en minskning, varnade han i lokaltidningen Chania Post.
För Rhodos vice borgmästare Konstantinos Taraslias, som är född på ön och vet hur beroende människor är av turism, så var uttalandet ännu ett bakslag.
Grekland öppnade upp för turism igen så sent som den 15 maj. Inkomsten från turister är livsviktig.
Lokalpolitikern Taraslias, som har turism som sitt ansvarsområde, menar att Rhodos är ett säkert resmål.
– Svenskar behöver inte vara rädda, säger han. Det är ingen fara. Det är tryggt här.
– Under hela 2020 hade vi inte fler än 15 invånare som hade Covid-19. Men i år har det varit 500 smittade från januari till maj, och för oss är det för många, men nu är det färre än tio. Och nu när vi har ett megavaccinationscenter där 2 000 personer kan vaccinera sig varje dag räknar vi med att ha noll coronafall i början av juli, säger han.
Hotet om restriktioner skrämmer honom. Det är redan ont om turister på ön.
– Ja, jag är orolig. 95 procent av vår ekonomi är kopplad till turism på ett sätt eller annat, säger han.

Tryggare än på tunnelbanan
På en strand i Rhodos leker Denise Marazzani, 33, med barnen Leandro, 4, Julie, 6, och Vince, 9, i det varma vattnet.
I ressällskapet finns även familj, vänner och maken. De är elva personer allt som allt.
– Det kändes väldigt säkert att flyga, säger Denise. Alla som arbetar tar det här på ett oerhört stort allvar.
– Vi följer rekommendationerna. Och det är fler restriktioner här än hemma. Jag känner mig mer trygg att åka hit än att åka tunnelbana hemma i Sverige, säger hon.

De märker hur tacksam lokalbefolkningen är för att de rest till Rhodos nu.
– Grekerna är överlyckliga för att vi kommer, säger Denise. Turism är deras levebröd och det är viktigt att få i gång det. Alla ska överleva den här pandemin. De här länderna behöver oss nu. Här kan de inte bara gå och få a-kassa för att de förlorar jobbet.
Denise Marazzani vet bättre än de flesta hur hårt pandemin slagit mot turistnäringen. Hon arbetar som flygvärdinna. Flighter till Karibien, men även inom Norden, har varit hennes arbetsvardag. Hon är en av de flygvärdinnor som kallas sommarfåglar och vinterfåglar för att de rycker ut under semestersäsonger. Pandemin har gjort henne arbetslös.
– Sedan corona bröt ut har telefonen inte ringt, säger hon.

”Folk blir jätterädda”
Trots att Grekland har varit öppet upp för turism sedan 15 maj är turister fortfarande försiktiga.
– Det är så lugnt här. Det är inga köer någonstans. Man behöver inte ligga och trängas på stränderna. Ett så här tomt Grekland kommer man inte få uppleva igen, säger Denise.
I Chania på Kreta har greker börjat fylla gatorna på kvällarna igen, men det är ont om turister även här. Gunilla Lööf är aktiv i Svenskgrekiska föreningen och har bott nära Chania med sin make sedan de gick i pension. Hon ser hur många svenskar blivit rädda av den grekiska civilskyddsministerns larm.
– Det gör ju att folk blir jätterädda, säger hon. Jag är aktiv på många sociala medier och grupper för de som bor här eller är turister. Oro sprider sig väldigt om att smittspridning ökar. Men det är inte farligare att vara på semester i Kreta än det är att vara hemma.

När Grekland öppnade upp för turism bestämdes att alla inom turistnäringen skulle testas regelbundet. Även de inom skolan undersöks.
– Testar man så många fler är det klart att du hittar väldigt många fler smittade. Det fanns säkert lika mycket smittspridning innan, men då syntes den inte, säger Gunilla Lööf.
Larmet har inte fått Lööf att vidta några extra eller nya försiktighetsåtgärder.
– Jag fortsätter att hålla mig hemma, följa restriktionerna, använder munskydd och undviker trängsel. Den förändrar ingenting. Det är precis som innan. Men nu har man bara mätt det för att man gör tester och då blir det statistik och då blir det farligt, säger hon.
Totalt har drygt 12 000 personer dött i corona, enligt John Hopkins universitet.
