Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MSB:s nya lista – de får förtur till test och kortare karantän

Ordbråket i Aktuellt: ”Jag är helt häpen”.
Covidtest.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Magdalena Andersson, S.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Aktuellt / SVT

Nya rekommendationer för hushållskarantän är att vänta på torsdag.

Socialminister Lena Hallengren har bekräftat att nya coronaregler kommer presenteras, men exakt hur dessa ser ut är oklart.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppger dock för Aftonbladet att vissa samhällskritiska verksamheter kommer få såväl egna karantänsregler som förtur till testningen.

Under onsdagen registrerades 37 886 coronafall i Sverige, vilket är högsta dygnssiffran hittills under pandemin.

En följd av den kraftiga smittan är att flera verksamheter drabbats av stora personalbortfall. Flera förskolor runtom i landet har tvingats stänga eller uppmana föräldrarna att hålla sina barn hemma, på grund av sjukfrånvaro och stora svårigheter att få in vikarier.

Frågan om hushållskarantän har med anledning av det blivit brännhet. Rekommendationen säger i nuläget att om en person i hushållet bekräftas smittad ska också resten av hushållet hålla sig hemma i minst sju dagar.

”Orimliga konsekvenser”

Den rekommendationen är ”orimlig”, anser Liberalerna. Följderna blir enligt partiet för stora och nu kräver det att regeringen ser över åtgärden.

– Att man har karantän för friska personer får ju orimliga konsekvenser. Nu tvingas man ju stänga förskolor och ställa in bussar. Regeringen måste se över konsekvenserna för sina åtgärder, säger Mats Persson, ekonomisk politisk talesperson för Liberalerna.

Hallengren: Nya regler i morgon

Enligt uppgifter till TT håller Folkhälsomyndigheten sedan ett par dagar på att se över just de reglerna. I synnerhet två spår undersöks: dels sänkt karantänstid till fem dagar för alla, eller för utvalda samhällskritiska verksamheter, enligt MSB:s lista.

Under onsdagskvällen bekräftade socialminister Lena Hallengren att Folkhälsomyndigheten ska presentera de nya reglerna i dag.

– Det är de som har beslutat att karantänsreglerna behöver vara som de är. De återkommer i morgon med förändrade karantänsregler av just det skälet att vi ser att samhällsviktiga funktioner blir lidande, säger hon till SVT. 

MSB:s nya lista

Listan över samhällsviktiga funktioner kommer även den att uppdateras under torsdagen, meddelade Jan-Olof Olsson som är handläggare inom försörjningsberedskap vid MSB.

– Det vi har pratat mycket om är mindre personalgrupper med väldigt specialiserad kompetens. De kan handla om vattenförsörjning, energi och elektroniska kommunikationer, alltså de som håller i gång internet, säger han till Aftonbladet.

Olsson understryker dock att skillnaderna mot tidigare lista kan tyckas begränsad, men uppger att vissa samhällsviktiga nyckelfunktioner får såväl speciella karantänsregler som förtur i testningen.

Listan kommer i sin helhet att presenteras på den myndighetsgemensamma pressträffen klockan 14.

L:s krav om karantän: ”Dra i nödbromsen”.

Mats Persson (L): ”Det är ohållbart, samhället måste fungera”.