Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lovisa, 59, har fått en dos av Astras vaccin – vill ha besked om andra dosen

Anders Tegnell kommenterar EMA:s besked om Astra Zenecas vaccin: ”Vi förstår inte riktigt”
Lovisa Bergendahl.
Foto: Privat
Astra Zenecas vaccin är pausat för personer under 65 år.
Foto: LAPRESSE / LAPRESSE/SIPA USA SIPA USA

Lovisa Bergendahl, 59, vaccinerades med Astra Zenecas vaccin för strax över fyra veckor sedan. 

För tre veckor sedan pausades vaccinet till personer under 65 år, och sedan dess har inget nytt besked kommit från FHM. 

– Nu är jag väldigt angelägen om att få veta: Hur är det för alla dem som redan tagit första sprutan, som är under 65 år?, säger Lovisa Bergendahl. 

Hade Lovisa Bergendal bott i Belgien hade hennes andra vaccineringstid legat kvar i kalendern, men sedan EMA fattade beslut om att skriva in att blodproppar ska stå med på bipacksedeln till Astra Zenecas vaccin har olika europeiska länder fattat olika beslut.

I Belgien ges vaccinet bara till personer över 55, i Sverige är gränsen dragen vid 65. Italienare och fransmän erbjuds det om de är över 60. 

Lovisa Bergendal, som fick sitt vaccin för strax över fyra veckor sedan, erbjöds vaccinering på grund av hennes jobb inom socialpsykiatrin. Hon jobbar som boendestödjare i Stockholm och fick precis som resten av arbetsgruppen mejl och länkar för att boka tid i januari. 

Den 8:e mars fick hon sprutan, och en knapp vecka efteråt meddelade Folkhälsomyndigheten att användandet av Astra Zenecas vaccin skulle pausas. Två dagar senare återupptogs vaccineringen med vaccinet, men då bara för personer över 65 år. 

Nu är Lovisa orolig över vad som ska hända med hennes andra dos.

FHM: Vi fortsätter pausen i väntan på besked

Lovisa Bergendahl har upplevt en del biverkningar efter sin första spruta, mer än vad hon hade räknat med. Hon är inte orolig för blodproppar, men har mått illa och känt sig yr. 

– Det är också det jag undrar, borde jag ta en andra spruta när jag mådde så där efter första?, säger hon. 

Hittills har hon inte fått svar på om hon ska få en andra dos, eller ens när det kan komma besked.

– Jag har ringt till 113 13, jag har ringt till 1177, jag har till och med mejlat till Folkhälsomyndigheten. Men ingen har kunnat svara på det här.

Under torsdagens presskonferens sa Anders Tegnell att man just nu tittar på underlaget om biverkningar för Astra Zenecas vaccin ”för att se om det kommer påverka hur vi använder Astras vaccin”. 

– Vi fortsätter pausen i de yngre åldersgrupperna i väntan på besked. Det gäller även de som fått dos 1 och väntar på dos 2, sa han. 

Vill ha en tidsram för beslut

Lovisa Bergendahl säger att hon köper att det kan dröja innan det finns ett rakt besked, men önskar sig en tidsram:

– Även om de inte vet i dagsläget hur de ska göra med de under 65 så borde de gå ut och säga någonting i alla fall: ”vi vet inte hur det ska bli, men det kommer besked då och då”. 

FHM skriver i en kommentar: ”Vi vet att många har en andra dos inplanerad och vill ge besked om hur de ska göra så snart som möjligt, men vi vill samtidigt se till att vi har en väl underbyggd rekommendation. Därför behöver vi ytterligare tid på oss att gå igenom de säkerhetsdata som kommit från EMA. Vi kan samtidigt konstatera att det endast är en handfull personer under april månad som närmar sig 12 veckor sedan första dos. Om det behövs kan det bli aktuellt att ytterligare skjuta fram dos två till dess att det finns tillräckliga data. Skyddet av vaccinet finns kvar även efter 12 veckor”. 


Nya restriktioner för vaccinerade: ”Kan komma nästa vecka”

Tegnell om kommande ändrade restriktioner för vaccinerade.

Glädje och tårar när 70-plussare fick vaccin i Stockholm

73-åriga Tiiu: ”Jag har levt i ett limbo”.