Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Resultatet: Viruset försvinner på en dag

Tom Lubbock, senior rådgivare Kekst CNC, presenterar studier kring corona och olika nationers oro kring virusets effekter.
Blodprover kan visa om en person har antikroppar mot covid-19.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Blodprovet från covid-19-patienter.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronasjuka patienter kan bli av med viruset från blodet genom blodplasma från tillfrisknade personer, visar ett resultat från en pågående studie vid Karolinska institutet.

– Det här skulle vara en av de mycket få möjligheterna att ge behandling som öppnar sig, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, till Sveriges Radio Ekot.

Just nu pågår en blodplasmastudie vid Karolinska institutet och tidiga försök i studien har visat på en hoppfull framtid.

Resultaten visar att patienter som är sjuka i coronaviruset kan bli av med viruset från blodet genom att få blodplasma från tillfriskande personer.

– Det tidigaste fyndet som vi ser är att om man har virus i blodet, så blir man av med viruset i blodet om man ger blodplasma med neutraliserande antikroppar vanligtvis redan nästa dag, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, till Ekot.

De goda resultaten gör så att forskarna nu går vidare till nästa steg där fler patienter ska få behandling. Hittills har omkring 25 patienter ingått i studiens andra fas, och nu ska minst hundra patienter ingå i kommande fas, där hälften lottas till att få blodplasma och hälften inte för att kunna göra en jämförelse mellan grupperna.

Övervägande goda resultat

– Vi ser en väldigt kraftig korrelation mellan dålig prognos för de patienter som har kvar virus i blod, medan de patienter som kommer in till sjukhuset utan virus i blod ofta blir friska av sig själva och får gå hem, säger Dillner till radion.

Även på Skånes universitetssjukhus har en liknande studie inletts. Överläkaren Mona Landin-Olsson säger dock att man än så länge inte ser några resultat.

Fler studier behövs, menar Joakim Dillner, som sett försök i andra länder med övervägande goda resultat.

– Vi har väldigt lite att erbjuda de patienter som har covid i dag. Det här skulle vara en av de mycket få möjligheterna att ge behandling som öppnar sig, säger Dillner till Ekot.

Vaccinansvarig Ann Lindstrand om att ta fram ett vaccin.