Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lööfs krav inför mötet med Löfven: ”Förväntar mig det”

Myndigheten riktar kritik mot vården på äldreboenden under pandemin.
Annie Lööf.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Stefan Löfven.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

På var femte äldreboende har inte de äldre fått den individuella vårdbedömning som de har rätt till, enligt IVO:s senaste rapport. 

Nu kräver centerledaren Annie Lööf att regeringen skärper lagarna. 

– Jag förväntar mig att regeringen går från ord till handling, säger Lööf (C) till Dagens Nyheter. 

I tisdags kom Inspektionen för vård och omsorg, IVO, med en ny rapport om landets äldreboenden: 

IVO har kommit fram till att på var femte boende har inte de äldre fått den individuella vårdbedömning som de enligt lagen har rätt till – det gäller i landets samtliga 21 regioner. 

Nu ryter centerledaren ifrån och menar att vårdbristen på äldreboende är en nationell tragedi, skriver DN. 

På onsdagskvällen har statsministern Löfven kallat till möte med samtliga partiledare och då kommer Annie Lööf (C) lyfta frågan och kräva att regeringen agerar. 

– Jag förväntar mig att regeringen går från ord till handling. Det här är ett gemensamt ansvar. Dels har kommuner och regioner ett viktigt ansvar att följa de lagar och regler som finns. Men regeringen har det yttersta ansvaret för att säkerställa att vi har tydliga riktlinjer och bra lagstiftning för framtiden, säger Lööf till DN. 

Lööf: ”Alla har ansvar”

Enligt tidningen tycker Annie Lööf att det är beklagligt att så många av de covidsjuka på äldreboende inte fått vård efter behov.  

– Det är under all kritik att man inte har följt den grundläggande lagstiftning som finns om individuell bedömning. Men vi bör inte stanna i vem som bär skulden utan i stället lära snabbt nu när vi är inne i andra våg. Där har vi alla ett ansvar, säger Lööf till DN. 

Lokala besöksförbud kan införas på äldreboenden

Socialministern: ”Det ska inte göras lättvindigt”.