Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lokala restriktioner efter att smittan ökat kraftigt

Regionen inför nya särskilda rekommendationer.
Smittskyddsläkare Stephan Stenmark i
Foto: REGION VÄSTERBOTTEN
Skärpta restriktioner införs i Västerbotten.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Personalen på Northvolt uppmanas att inte röra sig i samhället.
Foto: OLA WESTERBERG
Brita Winsa, hälso och sjukvårdsdirektör.
Foto: Malin Grönborg / Malin Grönborg

Region Västerbotten inför skärpta lokala restriktioner efter utbrott av den brittiska virusvarianten.

Personer med koppling till fabriken i Skellefteå där utbrottet skett avråds helt från att röra sig i samhället. Dessutom uppmanas alla invånare i länet att undvika resor.

– Res inte. Res inte varken inom eller utanför länet. Undvika alla onödiga resor, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Västerbotten.

Region Västerbotten varnar för att antalet bekräftade coronafall har ökat kraftigt. På en vecka har fallen fördubblats – från 440 till 806 positiva tester.

Under tisdagen gick regionen ut med nya, skärpta lokala restriktioner, som tillägg till Folkhälsomyndighetens råd. Rekommendationen är bland annat att invånarna ska undvika allt resande, både inom och utanför länet.

– Läget är mycket allvarligt. Det handlar om att vi måste träffa färre människor, säger Stephan Stenmark.

Utbrott på Northvolt

I Skellefteå är smittan tydligt kopplad till batteriföretaget Northvolts fabriksbygge. Där har 100 anställda visat sig vara coronasmittade, och av dem bar 27 på den brittiska virusmutationen och nu pågår en omfattande testning på arbetsplatsen.

Nu avråds anställda vid verksamheter där det pågår utbrott, samt personer som bor med anställda, från att röra sig i samhället. Man rekommenderas att undvika exempelvis på affärer, caféer och barer.

– Just nu gäller det Northvolt i Skellefteå. Personal med koppling till det här projektet bör undvika att vistas ute i samhället, säger Stephan Stenmark.

Distansundervisning

Skellefteå har även beslutat att kommunens högstadie- och gymnasieskolor ska bedriva fjärr- och distansundervisning. Samtliga lokala restriktioner ska gälla till åtminstone den 28 februari. 

Lycksele har också drabbats av ett stort utbrott på en högstadie- och gymnasieskola. På Finnbacksskolan har 35 elever och 7 från personalen hittills konstaterats smittade. Och på Forsdalaskolan har sex personer i personalen fått covid-19, vilket gör att hela årskurs 1 nu skickas hem för distansundervisning, skriver SVT Västerbotten.

Provsvaren har skickats på analys för att ta reda på vilken virusvariant det handlar om.

Iva har öppnats igen

Med anledning av det försämrade läget tvingades sjukvårdsledningen i Umeå under gårdagen öppna sin avdelning för covid-intensivvård. Man gick också upp i förstärkningsläge igen. 40 personer vårdas på sjukhus i länet, till följd av corona. 

På intensivvårdsavdelningarna i Västerbotten vårdas just nu tio personer med corona.

Tegnell: ”Lång rad olika åtgärder i Västerbotten”

Stort utbrott av corona i regionen.

Fördubblat antal covidfall i regionen: ”Väldigt orolig”

Områdeschefen i Region Västerbotten om oroande utvecklingen.