Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens vädjan till barnen: Inget bus denna halloween

Stefan Löfven har satt ner foten mot fester under pandemin.
Statsminister Stefan Löfven.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CIRO FUSCO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven (S) uppmanar alla barn att stanna hemma under årets halloween.

På sin Instagram varnar statsministern även för den ökade spridningen av coronaviruset runtom i Sverige.

”Även små spöken måste hålla avstånd och tvätta händerna”, skriver Löfven.

Hösten har medfört en ökad spridning av covid-19 i flera regioner. Såväl Stockholm som Uppsala, Östergötland och Skåne har i slutet av veckan varnat för allt fler fall.

Och med smittan i åtanke har Löfven nu gått ut med en uppmaning till föräldrar och barn. Statsministern ber familjer att fira högtiden på ett ansvarsfullt sätt, för att vända utvecklingen.

Därför vill jag uppmana alla godissugna små monster att inte busa runt denna halloween, utan stanna hemma. Och alla föräldrar – köp godis till era barn. Det är bättre än att de frestas att gå runt och köra bus eller godis,” skriver Löfven på Instagram.

Löfven: Finns ingen dräkt som skyddar

Han vänder sig också till äldre personer med en vädjan om att inte gå på fest under halloween, som infaller nästa helg.

Stanna hemma och se en skräckfilm med din familj i stället. Det finns ingen vampyr- eller zombiedräkt som skyddar mot coronaviruset”, skriver Löfven.

Orden följs av en varning om att regeringen kan vidta ytterligare restriktioner ifall läget förvärras. Det sa även socialminister Lena Hallengren (S) i SVT:s ”Helgstudion”.

Hon uppmanade samtidigt unga till att ta större ansvar och följa de restriktioner som redan finns:

– Det är inte okej att vi å ena sidan ska fatta beslut om tuffare restriktioner för vissa områden, att människor i riskgrupp upplever att man är väldigt begränsad. Och samtidigt finns det grupper, företrädesvis många yngre, som upplever att man är odödlig, och att restriktionerna kanske inte omfattar lika mycket, men det gör de, sa hon.

Se mer

Socialministern om de äldres ansvar i pandemin.