Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: Var beredda på att ställa in semesterplanerna

Stefan Löfven varnade för att sommarplanerna nog måste ändras för många.
Stefan Löfven på presskonferens på tisdagen.Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygen står stilla sedan folk inte kan resa. Här står flygbolaget BRA:s plan i Ängelholm.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

UD har förlängt avrådan mot samtliga utlandsresor till 15 juni.

Men nu säger statsminister Stefan Löfven att svenskarnas semesterplaner kan påverkas även efter det.

– Sommaren kommer också bli annorlunda, när kanske bröllop tvingas ställas in, sommarplaner förändras, säger han på en presskonferens.

Det var i mitten av mars som UD kom sin avrådan från alla icke nödvändiga utlandsresor, som till exempel turist- och besöksresor.

”Aldrig tidigare i modern tid har ett liknande beslut fattats. Men det är nödvändigt”, skrev utrikesminister Ann Linde på Facebook då.

Förra veckan förlängdes avrådan fram till 15 juni. Men både experter och politiker har också varit tydliga med att svenskarna inte heller bör resa inom landet. 

– Det är många som har avbokat sina påskresor och det är bra. Men jag vill fortsätta att understryka att vi gemensamt måste ta ansvar nu. Res inte bort i påsk, sa statsminister Stefan Löfven på en presskonferens på tisdagen.

Stefan Löfven: Sommaren blir annorlunda

Men han varnade också för att problemen antagligen kommer fortsätta längre än så – och han uppmanade svenskarna att vara beredda på ställa in sina semesterplaner.

– Våren 2020 kommer bli annorlunda. Sommaren kommer också bli annorlunda, när kanske bröllop tvingas ställas in, sommarplaner förändras, säger Löfven.

Statsministern tror att utlandsresor efter den 15 juni också kommer att bli svårt.

– Vi får antagligen ställa in oss på att det blir svårt att resa till många länder, även efter det. Det är vårt tålamod och vår styrka som samhälle som prövas. Men vi kommer att klara det när vi gör det tillsammans, säger Löfven.

Flygbolagen går på knäna

Rese- och flygbolag har drabbats svårt sedan folk över hela världen tvingats avstå från resor till följd av coronaviruset. SAS hade nära 60 procent färre passagerare i mars i år jämfört med förra året och hittills i april har nästan samtliga flyg ställas in med undantag av ett fåtal inrikeslinjer i Norge och Sverige, enligt företagets trafiksiffror.

BRA flyg och Norwegian har ställt in alla flygningar i Sverige. BRA har dessutom begärt rekonstruktion eftersom företaget hotas av konkurs. 

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt. 

Det här innebär regeringens utökade makt

Ebba Busch om den nya maktlagen.