Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven: Vaccinationer kan ta längre tid än väntat

Regionrådet: ”Vi har kapaciteten, men det är inte upp till oss”.
Stefan Löfven säger att vaccineringen kan ta längre tid än väntat.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Leveransen av vaccinet har drabbats av förseningar – vilket påverkat flera regioner.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vaccineringen tar tid – kanske längre tid än väntat. Det säger statsminister Stefan Löfven (S).

I Halland tvingas man nu skjuta fram målet ännu en vecka.

– Det är en frustration när vaccinet inte kommer, säger vaccinsamordnare Pernilla Wallerstedt.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Flera regioner varnar för att de inte kommer att nå målet om att erbjuda vaccin till den vuxna befolkningen före halvårsskiftet. Vårdpersonalen ”står och stampar” men kan inte vaccinera eftersom leveranserna är för små.

Under ett samtal med regioner, vaccinsamordnare och vårdpersonal underströk statsminister Stefan Löfven att vaccineringen tar sin tid. Kanske längre tid än man väntat sig.

– Vi ska vara tydliga med det, säger han.

Samtidigt meddelar Region Halland, som var först ut i Sverige med bedömningen att målet inte går att uppnå, att vaccinstart av den breda allmänheten skjuts fram ytterligare en vecka, från vecka 17 till vecka 18. Regionen har en av de värsta smittspridningstakterna i landet.

– Det är en frustration när vaccinet inte kommer, intresset är oerhört högt bland allmänheten och personalen, säger Hallands vaccinsamordnare Pernilla Wallerstedt.

Trots strulet, nu senast att Modernas leveranser både försenas och halveras, står regeringen fast vid målet om att vaccineringen ska vara klar till halvårsskiftet.

– Om vi får de leveranser som utlovats har vi förutsättningar att nå målet, säger socialminister Lena Hallengren (S) som deltog i samma möte som statsministern.

Tidigare har det hetat att alla ska vara vaccinerade till midsommar, men nu understryker Hallengren att det är just halvårsskiftet som gäller.

Närmare bestämt den 5 juli.

– Det är tio dagar där som kan vara en nog så viktig skillnad, säger hon.

På onsdagen kom också beskedet att Pfizer/Biontech levererar ytterligare 200 miljoner doser till EU. För Sveriges del innebär det totalt 13,6 miljoner doser från tillverkaren, inklusive de som redan prognostiserats.

Jag tror att hälften av alla som vaccinerar sig kommer att få Pfizers vaccin”, skriver den nationella vaccinsamordnaren Richard Bergström i en kommentar till Expressen.

Regeringen öppnar för mer publik och motionslopp

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) om förslaget att öppna upp för konserter och andra evenemang.


KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.