Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven: Tusentals kommer att dö i corona

Statsministern svarar på kritiken efter att corona konstaterats på flera äldreboenden.
Stefan Löven.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven (S) tror att coronakrisen kommer att pågå i månader. Han räknar med att antalet dödsfall kommer att öka flerfalt innan krisen är över.

– Vi kommer att få räkna de döda i tusental. Det är lika bra att vi förbereder oss på det, säger han till Dagens Nyheter.

Den 11 mars skördade coronaviruset sitt första dödsoffer i Sverige. Drygt tre veckor senare är dödssiffran uppe i 333. Och statsministern tror alltså att epidemin kommer att ta tusentals liv i landet innan det är över. Han grundar sin uppfattning på erfarenheten från andra länder där epidemin pågått en längre tid.

– När vi tittar på andra länder och att vi har en allmän smittspridning i landet så är det mycket som talar för det. Vi försöker nu sträcka ut förloppet så i stället för att det kommer här och nu så kommer det ändå men det kommer senare. För varje dag som vi inte får ett snabbt förlopp ger vi sjukvården möjligheter, säger han till DN.

När det gäller hur man ska pressa ut kurvan och undvika ett dramatiskt förlopp lyssnar regeringen på Folkhälsomyndighetens direktiv. Men samtidigt handlar det om att dämpa effekterna för ekonomin och jobben och att minska oron hos befolkningen, säger Löfven, som inte tror att man bör sätta in alla åtgärder på en gång.

Sverige har infört färre och mer måttfulla restriktioner än andra länder. Grundskolor och förskolor förblir öppna, länge tilläts folksamlingar på upp till 500 personer och huvudstaden, där epidemin är värst, är fortsatt öppen.

Hoppas på snabb återhämtning

Men Stefan Löfven vill tona ner bilden av Sverige som unikt.

– Jag tycker inte att man ska dramatisera den bilden för mycket. Alla länder funderar på hur man ska göra den sociala distanseringen och hur sjukvården ska stärkas – sen gör vi på lite olika sätt. Ibland beror det också på att vi är i olika faser.

Löfven bedömer att både själva epidemin och den ekonomiska tillbakagången kommer att pågå i några månader. När det gäller ekonomin säger han till DN:

– Erfarenheten säger att det kan studsa tillbaka ganska snabbt igen men, återigen, det är högst osäkert.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

Statsvetaren Jenny Madestam om att regeringen vill ha mer makt

Statsvetaren Jenny Madestam om att regeringen vill ha mer makt: ”Sverige kan inte utlysa undantagstillstånd”.