Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens oro: Tyder på ökad risk för andra våg

Statsminister Stefan Löfven om risken för en andra våg och de låga testtalen.
Statsminister Stefan Löfven.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige testar inte lika mycket som Danmark eller Norge – som mycket snabbare kunde bygga ut sin testning.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Statsminister Stefan Löfven är ”frustrerad” för att inte flera testats för covid-19, säger han i Sveriges Radios ”Studio Ett”.

Samtidigt uttrycker han oro för hur få testade som har utvecklat antikroppar.

– Om det är så att det är få som har immunitet, då ökar risken för en andra våg, säger Löfven.

Socialminister Lena Hallengren (S) har tidigare sagt att Sverige ska testa 100 000 i veckan – en rejäl ökning från dagens cirka 29 000 i veckan. 

I en intervju med Sveriges Radio ”Studio Ett” uttrycker nu Stefan Löfven sin frustration kring de relativt låga testtalen.

– Vi har precis gjort upp med regionerna. Regionerna säger nu att de tänker testa alla de fyra kategorier som Folkhälsomyndigheten tagit upp. Det verkar som att det beror på någon otydlighet mellan staten och regionerna, säger statsministern i ”Studio Ett”.

Men det stämmer inte, enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

”Regionerna har tydliggjort att man nu tar ansvar för testning av priogrupperna 1–3. När det gäller grupp 4 har SKR och regionerna inte fått frågan. Om den skulle ställas, är det förstås något som får diskuteras och då skulle syfte och ekonomiska förutsättningar behöva klarläggas”, säger Emma Spak, sektionschef hälso- och sjukvård på SKR, i ett pressmeddelande.

Enligt SKR bygger regionerna nu upp kapacitet för att provta priogrupperna 1–3, det vill säga patienter, vård- och omsorgspersonal samt personer i andra samhällsviktiga yrken. I grupp 4 ingår ”övriga relevanta delar av samhället”. Men ansvaret för testning av denna grupp är inte klarlagt, enligt SKR.

”Får aldrig överge huvudmålet”

Sverige testar inte lika mycket som Danmark eller Norge – som mycket snabbare kunde bygga ut sin testning. På frågan om Sverige har gjort fel svarar Löfven:

– Det var därför vi anslog testmiljarden. Man anslår inte en testmiljard om man inte har en avsikt med den. En miljard avsattes för att se till att vi klarar testningen, så testvolymen ska upp.

Men det är inte bara de låga testerna som oroar Löfven – utan också resultatet. Betydligt färre än väntat av de som testats hade bildat antikroppar mot covid-19. Om det säger Löfven, i ”Studio Ett”:

– Det finns lite olika siffror på det här, jag är naturligtvis bekymrad. Är det så att vi har … om det är så att det är få som har immunitet, då ökar risken för en andra våg. Därför är vi noga med att hålla i rekommendationer och restriktioner. Vi får aldrig överge huvudmålet att hålla nere smittspridningen.

Ska testa 100 000 – klarar inte ens en tredjedel.
Regionerna i landet tar på sig ansvaret för att testa ännu fler för coronaviruset.