Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tomas tvingas gå kurs – trots att han är högriskpatient

Vilka konsekvenser kan coronaviruset få? Expressen ställer frågan till människor på stan.
Tomas Oksa är högriskpatient i coronatider, men trots det är han är beordrad att gå på en kurs.Foto: Mats Adolfsson / VLT
Lena Johansson har satts i karantän i sin lägenhet i Borlänge.Foto: MARTIN LINDSTRÖM / DALA-DEMOKRATEN
Lena har feber men blir inte testad för corona.Foto: MARTIN LINDSTRÖM / DALA-DEMOKRATEN

Här är coronanyheter från landet runt. 

Lena vill bli testad för corona – men ”måste först bli sämre”

Lena Johansson har nyss kommit hem från Fuerteventura. Där och i corona-virusets framfart blir hon satt i husarrest på hotellet, innan hon ens hunnit doppa tårna i havet, skriver Dala-Demokraten. Ving flyger henne hem i ett fullastat plan med svenska turister. Lena berättar att alla nyser, hostar och snorar. Nu sitter hon med feber i karantän i sin lägenhet i Borlänge. Hon vill bli testad för corona men först ”måste hon bli sämre”.

Läs mer på Dala-Demokraten

 

Snickaren Kenneths fina gest i coronakrisen – samlar in skyddsmasker till akuten

Om det är någon gång man ska ta samhällsansvar så är det nu. Det tycker snickaren Kenneth Nordlander från Sundsvall. Därför startar han en insamling av skyddsmasker till akutmottagningen.

– De som ska ta hand om oss när vi blir sjuka måste få det bästa möjliga skyddet, säger han till Sundsvalls tidning.

På akutmottagningen på Sundsvalls sjukhus är de mycket glada över Kenneths initiativ.

– Vi tar tacksamt emot allt vi kan få. Det vi har nu räcker ett tag men vi vet att det kommer vara svårt att få tag på framöver, enhetschefen säger Katharina Lindbergh.

Läs mer i Sundsvalls Tidning 

 

Två personer har insjuknat i corona på äldreboende i Skutskär – fler kan vara smittade

Två personer på vård- och omsorgsboendet Tallmon i Skutskär har konstaterats smittade med coronaviruset. De vårdas nu på boendet.

Vid lunchtid gick Älvkarleby kommun själva gick ut med uppgifterna om de smittade.

Lena Isokivelä, omsorgschef på kommunen, befarar att fler boende på Tallmon kommer att bli sjuka.

– Vi förbereder oss för att möta ett läge med utbredd smittspridning, bland annat genom att prioritera arbetsuppgifter och omfördela våra resurser, säger hon.

Läs mer på Arbetarbladet 

 

Hemmajobbade för coronaviruset – fick sällskap av två lokatter

Linus Ottosson i Kramfors jobbar som många svenskar hemma just nu för att minska smittspridningen av coronaviruset. Det gav honom en naturupplevelse han inte brukar få på sin vanliga kontorsplats.

– Jag satt i telefon på övervåningen och såg rådjur i ögonvrån. Sedan kom ett lodjur springande efter. Jag tänkte, vad är det jag ser? Det såg ut som en jättestor katt, säger Linus Ottosson till Allehanda.se.

Lite senare dök ytterligare ett lodjur upp.

Läs mer och se Linus bilder på lodjuren på Allehanda.se

Tomas Oksa är högriskpatient i coronatider, men trots det är han är beordrad att gå på en kurs.Foto: Mats Adolfsson/VLT

Immunskadade Tomas skräck: Mista ersättningen – om han inte utsätter sig för smittorisk

Tomas Oksa har överlevt leukemi, stamcellsoperationer och hjärtinfarkt. Han har njursvikt och nedsatt lungkapacitet. Han är högriskpatient i coronatider. Trots det är han är beordrad att gå på en kurs – bland massor av människor.

– Om jag får coronasmitta dör jag troligen, säger Tomas Oksa allvarligt till VLT.

Tomas Oksas största problem är att han är arbetssökande och att Arbetsförmedlingen har krävt att han ska gå vidare på kursen ”Jobb och utvecklingsgaranti”. Han får heller inte söka arbete hemifrån. Han bad om 20 dagars paus under de nuvarande coronatiderna, men fick nej.

Tomas Oksa fruktar för sitt liv och ser nu bara två alternativ: Gå kursen och ta risken eller också stanna hemma och inte vara till arbetsmarknadens förfogande.

Men det finns hopp.

Läs mer på VLT 

 

Här hjälper Södertäljeborna de hemlösa – trots coronatider

Coronatider hindrar inte Pingstkyrkans sociala center i Södertälje att hålla öppet för hemlösa och utsatta.

– Vi kör på som vanligt, vi har serveringen utomhus och man får ta maten och sätta sig i solen, säger Helen Lind Jaktlund, som är ansvarig, på torsdagen.

Pingstkyrkan i Södertäljes leveranser från den lokala matbutiken har pausats, men än så länge har de ändå möjlighet att servera mat.

– De hemlösa har ingenstans att vara och då vill vi hjälpa dem, säger Helen Lind Jaktlund till Länstidningen i Södertälje.

Läs mer på LT.se 

 

Stor oro om fjällstationer och stugor måste stänga: ”Vi riskerar att gå under”

Än så länge är Svenska turistföreningens anläggningar i den jämtländska fjällvärlden öppna. Riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten följs och dagliga avstämningar sker. Men vd:n Magnus Ling är oroad att framtiden är hotad.

– För de flesta av oss i den här branschen kommer det handla om att överleva eller inte, säger han till Länstidningen i Östersund.

Läs mer i Länstidningen i Östersund 

 

Nu sluter Blidöborna upp i kampen mot coronaviruset – hjälper människor i riskgrupp

I svåra tider sluter bygden samman. På Blidö, några mil sydost om Norrtälje, har det startats upp en hjälpgrupp för de äldre som ingår i riskgruppen för coronaviruset, det skriver Norrtelje Tidning.

 – De som måste vara isolerade måste ju få mat, de kan ju inte ens åka och handla, säger Anette Blom, samordnare av gruppen Hjälpande medmänniska.

I samband med virusutbrottet i Sverige tog Blidöborna beslutet att de behövde samordna ett projekt för att underlätta livet för de äldre på ön.

 – Ingen människa kan klara sig helt själv. Vi är mitt i en kris krävs det exceptionella åtgärder och nu måste enskilda personer hjälpa till med det man kan, säger Blidöbon Anette Holm till Norrtelje Tidning.

Läs mer på Norrtelje Tidning 

 

96-åriga Ilona är inte rädd för coronaviruset: ”Man ska inte bekymra sig”

Besöksförbud på Örebro kommuns vård- och omsorgsboenden och skarpa uppmaningar från myndigheterna att äldre bör isolera sig.

Linda Carlsson är en av tre enhetschefer på Trädgårdarna i Boglundsängen. Hon berättar att de flesta är förstående för den nya ordningen.

– Vi har fått positiva signaler från de äldre och deras anhöriga. ”Vad bra! Vi måste ju inte ses nu”, säger många, berättar enhetschefen Linda Carlsson till Nerikes Allehanda.

Trots det allvarliga läget tar 96-åriga Ilona Holm situationen med ro.

– Jag är inte ett dugg orolig. Man ska inte bekymra sig för morgondagen, säger Ilona, som bor på Trädgårdarna i Boglundsängen.

Läs mer på Nerikes Allehanda 

 

Ö-viksföretag tillverkar handsprit – 65 000 liter klart inom kort: ”Visar hur allvarligt läget är”

Hela Sverige ropar efter handsprit. Och nu ska den tillverkas – på Sekab i Örnsköldsvik. Processen har varit snabb. I måndags sattes bollen i rullning när Sekab sökte tillstånd för att starta tillverkning av den bristvara som hela Sverige lider brist på, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

– Vi kommer att kunna förse väldigt många behövande, säger Tomas Nilsson, vd Sekab.

Läs mer på Örnsköldsviks Allehanda 

 

Vårdcentral startar chatt för patienter - vill hålla snoriga borta från väntrummet 

Drop-in-mottagningarna på vårdcentralerna i Nynäshamn, Ösmo och Sorunda hålls stängda, som på många andra håll. Vården vill inte ha hostiga, febriga personer i väntrummen. Nu satsar Capio på att erbjuda videobesök och startar en chatt för patienter, skriver Nynäshamns Posten.

– Det är otroligt viktigt att vi alla hjälps åt att minska smittspridning, säger Bodil Björnsdotter, verksamhetschef på Capios vårdcentral i Nynäshamn.

Läs mer i Nynäshamns Posten. 

 

Artistens turné stoppades av coronaviruset – nu gör hon succé hemifrån

Hennes turné ställdes in – men det krävs mer än ett virus för att få stopp på Karin Park. I veckan såg tusentals fans från hela världen artistens livestreamade konsert från studion i Djura i Leksand.

– Jag har aldrig gjort något liknande, det kändes skitskumt att stå där helt själv, säger hon till Dalarnas Tidningar.

Nu planerar hon att sända ytterligare spelningar.

– Jag gillar nya lösningar och för mig är det lätt att livestreama. Många har hört av sig från hela världen.

Läs mer på dt.se

 

Mat, medicin och böcker till dörren – så hjälper norbergarna varandra: ”Det handlar om medmänsklighet”

I tuffa tider plingar Norbergs vardagshjältar på dörren – och med sig har de allt från pizza och matvaror till medicin och låneböcker. Många bybor har hittat sina egna sätt att förenkla livet för äldre och sjuka som stannar hemma på grund av coronaviruset, skriver Fagersta-Posten.

– Det är mitt naturliga sätt - att vilja ställa upp och hjälpa till. Jag har själv varit sjuk och då har mina vänner och kontakter funnits där. Nu sitter jag på den här posten att jag kan hjälpa till och då känner jag att jag vill ge tillbaka till samhället, säger apotekschefen Anna Lindgren till Fagersta-Posten.

Läs mer på Fagersta-Posten 

 

Krokoms kommun i akut personalbrist – då rekryteras hotellpersonal från Östersund

I Krokoms kommun råder akut personalbrist när förkylningssymtom tvingar personal att vara hemma från jobbet. I Östersund riskerar hotellpersonal mista jobbet då bokningar uteblir. Allt i Coronakrisens spår. Då fick Krokoms socialchef, Anna Berkestedt Jonsson, en idé. Nu hoppas hon att initiativet ska inspirera fler att hitta nya lösningar för att mildra effekterna av samhällskrisen. 

Läs mer på Östersunds-Posten 

 

Sveriges tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke tror halva befolkningen kan smittas innan sommaren.