Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lavinökning inne på äldreboenden

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Foto: Folkhälsomyndigheten
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen ökar i Sverige och än är inte toppen nådd enligt Folkhälsomyndigheten. 

Under årets första veckor har antalet bekräftade fall på äldreboenden och inom hemtjänsten ökat mer än fördubblats.

– Det kommer leda till ett ökat inflöde i hälso- och sjukvården, sa Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen under gårdagens pressträff.

Smittspridningen skenar hos personer som bor på särskilda boenden, förkortat Säbo, och som har hemtjänst.

Ur Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport framgår att fallen bland personer som bor på ett särskilt boende ökade med 84 procent från årets första vecka till den andra – det rör sig om totalt 931 fall som registrerades där.

– De senaste två veckorna har sett en ökning med mer än 100 procent. Vi har dubblerat två veckor i rad, kommenterade Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen i går.

Också bland personer med hemtjänst ökade smittspridningen kraftigt. 1 041 nya fall registrerades vecka två, vilket är en ökning med 58 procent jämfört med veckan innan.

Antalet fall ökar kraftigt inom Säbo och hemtjänst.
Foto: Folkhälsomyndigheten

Smittspridningen är oroväckande eftersom att de personer som är vaccinerade, men på grund av sjukdom ändå kräver intensivvård, återfinns i den äldre delen av befolkningen. Under vecka två var medelåldern för den gruppen 62 att jämföra med 53 för de som är ovaccinerade.

– Ett ökat insjuknande bland de allra sköraste kommer leda till ett ökat inflöde i hälso- och sjukvården. Vi ska inte tro att vi kan hålla de här verksamheterna utanför den här vågen, sa Lindén.

Vad gäller dödsfall släpar statistiken efter något, uppger Folkhälsomyndigheten. Den senaste relevanta veckan enligt dem är fjolårets sista vecka, där har 67 dödsfall registrerats – varav nästan en tredjedel, 22 personer, hade insatser inom socialtjänstlagen, alltså hemtjänst eller boende på Säbo.

Under torsdagen slopades karantänskravet för personer som jobbar inom vård och omsorg. Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att de personerna testar sig dagligen.

Så ändras reglerna för karantän – vissa grupper undantas