Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Landet har bara 28 döda – på hårdast drabbade kontinenten

Inte fler än 1 000 fall – så har man hållit siffrorna nere.
President Luis Alberto Lacalle Pou.Foto: RAUL MARTINEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Uruguay kan hålla fanan högt sett till smitto- och dödstalen.Foto: MATILDE CAMPODONICO / AP TT NYHETSBYRÅN

Sydamerika är den kontinent som är hårdast drabbat av covid-19. 

Drygt hälften av alla bekräftade smitto- och dödsfall kan spåras dit. 

Trots det är Uruguay är ett av de länder i världen som klarat pandemin bäst. 

Inkilat mellan de två jätteländerna Argentina och Brasilien finns Uruguay. Landet är med sina blott 3,5 miljoner invånare är ett av de minsta i Sydamerika. Det är också det land i Sydamerika med lägst antal bekräftade covid-19-fall, 952, och 28 dödsfall. Per miljon invånare går det sju avlidna. 

Annat är läget för grannen i norr, Brasilien, som är det land i världen näst efter USA med högt antal smittade och där motsvarande siffra per miljon invånare är 285 döda. 

Så, vad beror det på?

– Uruguays regering behövde inte begära att människor skulle självisoleras, de gjorde det själva, säger Giovanni Escalante på Världshälsoorganisationen enligt New Scientist

Frihet under ansvar

Luis Alberto Lacalle Pou heter Uruguays president. Han tillträdde ämbetet i mars och hamnade mitt i en världsomfattande pandemi. Med en välfungerande sjukvård i ryggen valde han, i stället för att gå mot en hårdare lagstiftning och en total stängning av samhället, en strategi som kan liknas med den svenska: frihet under ansvar.

Med skillnaden att Uruguay satsade på masstestning, stängde skolor och publika event, samt att de utökade antalet testlaboratorier från ett till 25. 

Enligt Ana Rivoir, forskare på Universidad de la República de Uruguay, så är orsakerna till de låga talen flera, berättar hon för Dagens Nyheter

– Flera anledningar ligger bakom. Befolkningen respekterade rekommendationerna och höll sig hemma. De första veckorna låg landet öde. Ingen var ute på gatorna. Till skillnad från många andra länder i Latinamerika har vi också ett stort förtroende för våra myndigheter, säger hon. 

Se också:

Uppfinningen som kan stoppa coronas spridning.